Informație generală

Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri este organizat din anul 2017 de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de autor (ORDA).

Concursul este lansat la data de 1 aprilie, în contextul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, sub genericul proclamat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru anul respectiv.

Scopul competiției este creșterea nivelului de cunoștințe în domeniul proprietății intelectuale, formarea și consolidarea abilităților de inovare și creativitate ale tinerilor, sensibilizarea acestora asupra fenomenelor negative de contrafacere și piraterie, dezvoltarea aptitudinilor și spiritului competitiv, dar și a calităților intelectuale ale tinerilor.

La concurs pot participa tineri din Republica Moldova și România, care la data înregistrării la concurs studiază în instituțiile de învățământ secundar (clasele a VIII-XII-a), profesional tehnic, secundar și profesional tehnic postsecundar.

Competiția, conform Regulamentului, se desfășoară în două etape, după cum urmează:

  • etapa I-a: 1 aprilie – 30 aprilie;
  • etapa a II-a: 1 mai – 30 iunie;

În cadrul primei etape a Concursului, după înregistrarea în condițiile pct. 10 din Regulament și după analiza datelor din formularele de înregistrare sub aspectul corespunderii criteriilor de eligibilitate în sensul pct. 9 din prezentul Regulament, participanților le vor fi expediate întrebările prezentate de către organizatorul Concursului. După recepționarea întrebărilor, participanții vor avea la dispoziție trei zile pentru a expedia răspunsurile la adresa propusă de organizator.

Participanții care vor acumula un punctaj egal sau mai mare de 7 puncte, prin scara docimologică de la 1 la 20 de puncte, vor fi admiși la etapa a II-a.

Fiecare participant, care a trecut în etapa a II-a a Concursului, va pregăti o lucrare (prezentare Power Point, piesă, interviu, filmuleț, studiu, desen etc.) în domeniul proprietății intelectuale, conform uneia dintre temele selectate din lista propusă de către organizatorul Concursului. Lucrările pregătite urmează să fie expediate până la data limită prevăzută în Regulament.

Evaluarea lucrărilor din cadrul etapei a II-a a Concursului va fi realizată de către Comitetul organizatoric în cadrul unei ședințe de totalizare la care vor fi invitați toți finaliștii Concursului.


Înregistrează-te aici


Testimoniale

Participarea la Concursul Proprietatea Intelectuală a fost mai mult decât o simplă competiție pentru mine. A fost o oportunitate de a mă testa pe mine însumi și de a demonstra că nivelul meu de cunoștințe și valorile mele etico-morale merită să fie recunoscute și apreciate. În cadrul acestui concurs, am fost înconjurată de o atmosferă plăcută și prietenoasă, care a oferit tuturor elevilor interesați în acest domeniu șansa de a se relaxa și de a se exprima liber. Participând, m-am simțit eliberată să-mi exprim propriile opinii și entuziasmată să împărtășesc proiectele și visele mele de viitor. În cadrul participării m-am simțit apreciată. Este un concursul în care creativitatea și inovația sunt încurajate, iar fiecare participant are oportunitatea să-și pună în valoare talentul și să-și dezvolte abilitățile. Sper că experiența mea pozitivă în cadrul acestui concurs va inspira și alți elevi să se implice și să își urmeze pasiunile în domeniul proprietății intelectuale.

Nica Novac, învingătoarea competiției din 2023

Concursul AGEPI, în domeniul proprietății intelectuale, destinat tinerilor, a fost o experiență unică si cu siguranță o recomand tuturor! Datorită curajului și muncii grele depuse pe parcursul competiției, am reușit să îmi dezvolt atât ideea concepută, cât și creativitatea și să întâmpin o mulțime de noi oportunități. De asemenea, am dobândit perseverență, încredere și credință în victoria începuturilor viitoare. Dezvoltă-te, arată-te, fii realizat. Vei reuși și tu cu siguranță!

Mihaela Ciuranu, învingătoarea competiției din 2022

Concursul în domeniul proprietății intelectuale a fost pentru mine o oportunitate strălucită de a încerca ceva nou, de a învăța și de a mă dezvolta. Experiența m-a ajutat să ies din zona de confort, să comunic și să cunosc oameni minunați ce stau în spatele unor branduri locale, să elaborez un studiu de caz și să fiu creativă. O experiență ce a ajutat în primul rând la creșterea mea personală. Este frumos să poți face asta și să fii apreciat pentru efortul depus!

Alina Mustovici, învingătoarea competiției din 2021

Este minunat să realizezi un astfel de proiect, să depui efort, creativitate, ingeniozitate, pentru ca, la final, să fii apreciat. De astfel de încurajare am avut parte la Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat de AGEPI. Am rămas încântată și convinsă de puterea cercetării ce poate schimba lumea. Sunt fericită că am avut ocazia să fiu apreciată și să prezint un proiect demn de o societate nouă și ECOlogică. AGEPI mi-a oferit convingerea de a continua să creez ceva irepetabil și frumos.

Andreea Buzatu, învingătoarea competiției din 2020

Îmi amintesc și acum cu cât drag așteptam edițiile noi ale concursului. A fost o experiență de neuitat. Prima dată când am participat, am venit cu gândurile neclare despre ceea ce înseamnă Proprietate Intelectuală. Însă, ascultând colegii de atunci, am înțeles că e un domeniu foarte interesant, dar necunoscut pentru mulți elevi, care nici nu bănuiau că uneori și drepturile lor de autor sunt încălcate. Am învățat multe noțiuni noi în cadrul edițiilor concursului, care mi-au fost și sunt utile și în continuare, spre exemplu, la vederea unui logo, pot descifra prin ce sunt atrași cumpărătorii. În același timp, am sesizat faptul că Proprietatea Intelectuală e despre creativitate - sunt un tandem minunat. Astfel, dacă la prima participare am venit cu o prezentare vastă, informativă, la ediția următoare mi-am propus să fiu mai creativă, și toată vara mi-am exprimat gândurile despre Proprietatea Intelectuală sub formă de poezie. Sinceră să fiu, fiind studentă deja, îmi lipsesc mult acest gen de concursuri, cu conotații profunde, dar care scot în evidență personalitatea fiecărui participant. Așa că, de ce nu, așteptăm ediții și pentru studenți. Aș vorbi cu mare drag despre Proprietatea Intelectuală în domeniul medical. Țin să mulțumesc din suflet organizatorilor, care au fost mereu aproape de participanți, inspirându-ne și nu numai.

Nicoleta Lisevici, învingătoarea competiției din 2019

Concursul AGEPI pentru tineri este structurat într-un mod didactic și creativ, ce te provoacă să înveți lucruri noi din mers, iar apoi te motivează să le studiezi în profunzime pe cale artistică. Eram deja în clasa a 12-a când am aflat despre concurs și mă bucur că nu am ratat ocazia de a participa. M-am distrat pregătind filmulețul despre proprietatea intelectuală în baza propriei mele experiențe de cineast, iar premiul pe care l-am primit a fost unul generos. Totodată, oamenii din cadrul agenției sunt prietenoși, receptivi și foarte dedicați, fiind o plăcere să îi cunoști. Îndemn tinerii să participe activ la activitățile organizate de AGEPI!

Liviu Rotaru, învingătorul competiției din 2018

A fost o experiență cu adevărat remarcabilă. Deși au trecut aproape 5 ani de la prima ediție a Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, îmi amintesc viu căldura și receptivitatea echipei AGEPI și a oaspeților prezenți. Am avut marele noroc să comunic cu tineri excepționali, tineri din diferite colțuri ale republicii, preocupați, în particular, de drepturile morale de autor și proprietate intelectuală. Sunt fericită că concursul a avut continuitate și persistă să evolueze cu succes.

Ursu Ana, învingătoarea competiției din 2017