2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

O delegație a Republicii Moldova a participat la Conferința privind jurisprudența în domeniul proprietății intelectuale

30.04.2024

În perioada 29-30 aprilie, o delegație a Republicii Moldova, condusă de Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a participat la cea de-a 5-a ediție a Conferinței privind jurisprudența în domeniul proprietății intelectuale (IPCLC), găzduită la sediul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) din Alicante, Spania.

Evenimentul a reunit personalități influente din sistemul privat, din mediul academic, din sistemul judiciar, precum și reprezentanți ai oficiilor de proprietate intelectuală pentru a discuta aspecte importante ale jurisprudenței instanțelor Uniunii Europene în domenii precum mărcile comerciale, desenele și modelele industriale, și pentru a explora noile inițiative legislative în acest domeniu.

Delegația Republicii Moldova a fost compusă din reprezentanți ai mai multor instituții, inclusiv AGEPI, Serviciul Vamal, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, și Procuratura Generală, membri ai Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală din Republica Moldova.

Pe parcursul vizitei la Alicante, delegația Republicii Moldova a avut o întrevedere cu membrii Observatorului european privind încălcările drepturilor de proprietate intelectuală, găzduit de EUIPO, pentru un schimb informații și perspective despre strategiile de combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală și modalitățile de consolidare a cooperării între Republica Moldova și Uniunea Europeană în acest domeniu. Membrii Observatorului european privind încălcările drepturilor de proprietate intelectuală au fost interesați de progresele și provocările din Republica Moldova în ceea ce privește protecția proprietății intelectuale și au oferit perspective și recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legal și a practicilor de aplicare a legii.

De asemenea, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a avut o întrevedere cu Directorul executiv al EUIPO, João Negrão, unde au discutat despre activitățile în cadrul cooperării dintre EUIPO și AGEPI și au explorat modalități de consolidare a colaborării între cele două instituții. În cadrul discuțiilor, s-a subliniat importanța schimbului de expertiză și bune practici în domeniul protecției proprietății intelectuale.

Menționăm că participarea delegației Republicii Moldova la Conferința IPCLC a fost posibilă cu susținerea Proiectului „Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina” (EU4IP), finanțat de Uniunea Europeană (UE), și implementat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).