2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

A avut loc sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale

26.04.2014

Pe 25 aprilie curent, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, celebrate in acest an sub genericul „Cinematografia – pasiune globala”, in sala de conferinte a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) a avut loc sedinta festiva, la care au participat cercetatori si inventatori din cadrul institutiilor Academiei de Stiinte a Moldovei si universitatilor, reprezentanti ai asociatiilor de gestiune colectiva a dreptului de autor si drepturilor conexe, uniunilor de creatie, titulari de drepturi, consilieri si mandatari autorizati in domeniul PI, specialisti ai AGEPI.

Sedinta festiva a fost deschisa de catre dr. Ion tiganas, vicedirector general al AGEPI, care a felicitat audienta cu prilejul acestei sarbatori importante pentru intreaga comunitate internationala.

In luarea sa de cuvant, Ion tiganas a specificat ca pe parcursul lunii aprilie au fost organizate o serie de activitati pentru a marca importanta rolului proprietatii intelectuale in contextul progresului economic si social international. „Proprietatea intelectuala este un factor important al cresterii economice. Avand in vedere ca inovatia este un factor cheie al cresterii, consideram a fi extrem de important ca valoarea proprietatii intelectuale sa fie inteleasa si protejata de toata lumea. Astfel, celebrarea Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale este un prim pas in acest sens, este un prilej deosebit pentru a recunoaste meritele creatorilor si inventatorilor ce modeleaza aceasta lume. Din numele Directorului general AGEPI, aduc sincere multumiri tuturor oamenilor de creatie din tara noastra, pentru curajul de-as dedica viata acestui domeniu fascinant – proprietatea intelectuala”, a subliniat vicedirectorul general AGEPI.

Cu un cuvant de felicitare din partea institutiilor partenere a venit academicianul – coordonator al Sectiei Stiinte Agricole al ASM, Boris Gaina, care a remarcat solidaritatea si cooperarea laborioasa a oamenilor de creatie. „Proprietatea intelectuala este o preocupare a intregii societati. Cu cat mai inovativa va fi comunitatea noastra, cu atat mai prospera va fi si tara noastra”, a subliniat academicianul Gaina.

Despre situatia actuala in domeniul cinematografiei autohtone, filmele cu renume realizate de producatori, regizori si scenaristi cunoscuti ai neamului nostru, dar si despre problemele cu care se confrunta industria cinematografica din tara noastra, a relatat coordonatorul Sectiei de Stiinte Umanistice si Arte a ASM, doctorul habilitat, maestrul in arta Aurelian Danila.

In cadrul evenimentului, Ion Țiganas, vicedirector general al AGEPI, a inmanat distinctiile Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), si anume: Trofeul OMPI „Intreprindere Inovatoare”, care a revenit Institutului de Horticultura si Tehnologii Alimentare, laureat al Expozitiei Internationale Specializate „Infoinvent -2011” si Diplomele OMPI - laureatilor Medaliilor de Aur a OMPI, acordate in cadrul EIS “Infoinvent -2013”. Astfel, Diploma OMPI „Cel mai dotat inventator” i-a fost inmanata dlui Tapcov Victor, Universitatea de Stat din Moldova; „Cea mai buna inventatoare”- dnei Tatiana Chiriac, Institutul de Microbiologie si Biotehnologie al ASM si „Cel mai tanar inventator” – drei Anna Moldovan, Institutul de Zoologie a ASM.

Traditional, in cadrul sedintei festive dedicate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, AGEPI mentioneaza cel mai activ mandatar autorizat in proprietatea industriala al anului precedent. Astfel, de Trofeul AGEPI „Cel mai activ mandatar autorizat al anului 2013” s-a invrednicit dl Andrei Popa, care a depus cele mai multe cereri de inregistrare a obiectelor de proprietate industriala.

De asemenea, academicianul-coordonator al Sectiei de Stiinte Naturale si Exacte a ASM, membru al Juriului International al Salonului International de Inventii de la Geneva, Aurelian Gulea, a inmanat inventatorilor distinctiile cu care au fost apreciate inventiile savantilor moldoveni, expuse la editia curenta a Salonului (medalii de aur, argint si bronz), care a avut loc in luna aprilie curent.

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale se sarbatoreste in fiecare an pe 26 aprilie de catre statele-membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), pentru a accentua astfel rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, culturala si sociala a tuturor statelor lumii. Sarbatoarea se marcheaza din anul 2000, iar 26 aprilie reprezinta ziua in care a intrat in vigoare Conventia de constituire a OMPI (1970).