2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

AGEPI - partener al Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF 2015”

27.02.2015

În perioada 25-27 februarie 2015, Ministerul Educației, în colaborare cu reprezentanța companiei Intel din Kiev, Ucraina, și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC au organizat la Chișinău Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”. În contextul susținerii și stimulării ideilor de creativitate și inventică, AGEPI a participat, în premieră, la acest concurs cu scopul promovării informației din domeniul protecției proprietății intelectuale în rîndul elevilor din instituțiile preuniversitare de învățămînt din republică și încurajării participanților la evenimentul dat. De asemenea, experții AGEPI au făcut parte din Juriul Concursului și au participat cu o prezentare despre importanța brevetării invențiilor în cadrul Seminarului republican pentru cadrele didactice și coordonatori de proiecte, organizat cu prilejul aceluiași eveniment.

Ajuns la cea de-a treia ediție, concursul a întrunit în anul curent 48 de lucrări prezentate de 64 de elevi din municipiile Chișinău și Bălți și din raioanele Ungheni, Căușeni, Soroca. Din numărul total de dosare, 21 se referă la domeniul științe, 15 – la domeniul științe aplicate, iar 12 vizează tehnologiile informaționale.

La festivitatea de premiere au fost prezenți reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea evenimentului, partenerii și sponsorii acestui concurs: Viceministrul educației, domnul Igor Grosu, directorul de programe educaționale Intel din Kiev, Ucraina, doamna Tatiana Nanaeva, directorul executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, doamna Ana Chirița, vicedirectorul general AGEPI, doamna Svetlana Munteanu, reprezentanți ai Universității Tehnice a Moldovei, Colegiului Politehnic din Chișinău, companiilor Starnet și Microsoft.

În luările de cuvânt vorbitorii au felicitat participanții pentru performanțele de care au dat dovadă și și-au exprimat încrederea că viitorul țării este în mîinile tinerilor ambițioși și inventivi, ca cei prezenți la concurs.

Domnul viceministru al Educației, Igor Grosu, a apreciat Concursul dat drept o platformă inedită pentru tineri și mentorii lor de a face schimb de idei și de a-și promova invențiile și inovațiile cu multă perseverență, tenacitate și  dăruire. 

Cele mai bune lucrări au fost premiate cu mențiuni, diplome de gradele I, II și III, conform celor 3 categorii de concurs și cu premii speciale din partea sponsorilor și partenerilor.

Două din proiectele cîștigătoare vor reprezenta țara noastră în luna mai 2015 la competiția internațională Intel ISEF, care va avea loc în Pittsburgh, Statele Unite ale Americii. Primul proiect, elaborat de către Calancea Laurențiu și Vizitiv Gleb, propune tehnologia „Ferestrele viitorului”, ce ar putea fi aplicată pentru crearea unor ferestre eficiente care ar micșora semnificativ consumul de energie și resursele financiare alocate în acest scop. Al doilea proiect, elaborat de către Marusic Diana și Savva Dmitrii, vizează un sistem eficient și econom de recunoaștere a gesturilor. Utilizarea sistemului, potrivit autorilor proiectului, va aduce beneficii în mai multe domenii, cum ar fi medicina, educația, modelarea în 3D și ar putea ajuta persoanele cu nevoi speciale.

La rîndul său, AGEPI a oferit o diplomă și un premiul special în valoare de 1000 lei  pentru lucrarea ”Utilizarea resurselor de energie regenerabile – motorul Stirling”, elaborată de elevul Alexandru Sîrbu. La înmânarea premiului, doamna Svetlana Munteanu, vicedirector general AGEPI, a ținut să aprecieze nivelul înalt de organizare a Concursului și a îndemnat elevii să-și protejeze creațiile tehnico-științifice care îndeplinesc condițiile de noutate, inventivitate și aplicabilitate industrială prin brevetarea acestora, menționând faptul că în cadrul AGEPI elevii sunt scutiți de taxele pentru obținerea unui brevet. Totodată, dânsa a informat participanții la concurs despre Expoziția Internațională Specializată ”Infoinvent” care va avea loc în perioada 25-28 noiembrie 2015 la CIE ”Moldexpo” și i-a invitat să-și prezinte lucrările la secțiunea ”Creația tinerilor”. De asemenea, AGEPI a oferit materiale informative și premii de încurajare pentru toţi participanții.

Pentru mai multe detalii accesați http://edu.gov.md/ro/evenimentele-saptaminii/http://isef.ict.md