2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Întâlnire bilaterală a Directorului general al AGEPI cu conducerea OMPI

18.07.2022

Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a avut  duminică, 17 iulie 2022, o întâlnire bilaterală cu Directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Daren Tang.

În cadrul reuniunii au fost abordate prioritățile de colaborare dintre Republica Moldova și OMPI, fiind, totodată, realizat un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluții din domeniul proprietății intelectuale (PI) la nivel internațional, dar și provocările cu care se confruntă țara noastră la etapa actuală, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.

Directorul general al OMPI și-a exprimat profunda apreciere pentru modul în care țara noastră face față situației actuale în plan național și regional și a felicitat Republica Moldova cu ocazia obținerii statutului de țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană.

„Suntem convinși că acest nou statut cere foarte multă implicare din partea autorităților din Republica Moldova, inclusiv a oficiului de PI, și ne arătăm disponibilitatea de a susține, în limitele competențelor pe care le are OMPI, activitățile în domeniul de referință”, a menționat Directorul general al OMPI. 

La rândul său, Directorul AGEPI a mulțumit Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale și conducerii acesteia pentru suportul constant acordat Republicii Moldova în consolidarea sistemului de PI și susţinerea parcursului european al  țării.  În cadrul reuniunii bilaterale AGEPI-OMPI au fost prezentate realizările și prioritățile pe care le are Agenția pentru perioada imediat următoare.

Consolidarea sistemului de protecție a drepturilor de autor și drepturilor conexe, în special în contextul noului proiect de lege, a fost un alt subiect discutat de părți. Legea va asigura transpunerea la nivel național a Directivelor UE și a tratatelor OMPI.

De asemenea, reprezentanții celor două organizații au discutat despre stadiul de implementare a activităților comune planificate pentru anul curent, despre implementarea de către AGEPI a sistemului tehnologic de administrare a PI destinat oficiilor naționale (IPAS), programele de instruire ale Academiei OMPI, dar și despre proiectele regionale desfășurate de OMPI destinate statelor din Europa Centrală și de Est centrală, Statelor Baltice și Mediteraneene. 

În contextul potenţialului în domeniul tehnologiilor informaționale, a industriei textile și a industriei agro-alimentare de care dispune ţara noastră, Directorul general al OMPI a invitat Republica Moldova să valorifice instrumentele elaborate de Organizația pe care o conduce,  printre care Ghidul OMPI în domeniul PI pentru dezvoltatorii de aplicații mobileProgramul de suport pentru femeile din industria ușoară etc.

La finalul întrunirii, Directorul general Tang a transmis sincere felicitări angajaților AGEPI și întregii comunități de PI din Republica Moldova cu ocazia aniversării a 30 de ani de la fondarea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, care va fi sărbătorită pe 8 septembrie 2022, și a asigurat delegația moldovenească de angajamentul OMPI de a fi alături de AGEPI la evenimentele preconizate.

Urmare celor discutate în cadrul întâlnirii la nivel de conducere AGEPI și OMPI, reprezentanții Agenției au avut o reuniune de lucru cu Departamentul pentru țările dezvoltate și cu economia în tranziție, condus de Directorul Habip Asan. Părțile au abordat aspectele tehnice și organizaționale de implementare a activităților comune Republica Moldova - OMPI planificate pentru anul curent și au evidenţiat principalele domenii de colaborare pentru perioada următoare.

Delegația AGEPI, condusă de Eugeniu Rusu, se află la Geneva pentru a participa la lucrările celei de-a 63-a runde de Adunări anuale ale statelor membre ale OMPI, care se desfășoară în perioada 14-22 iulie curent, la Geneva, Elveția. Dincolo de agenda consolidată a Adunărilor OMPI, delegația AGEPI are planificate o serie de reuniuni bilaterale cu reprezentanții diferitelor unități OMPI, dar și cu delegații ale statelor membre prezente la reuniune.