2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Un muzeu al exponatelor de produse contrafacute a fost inaugurat de Serviciul Vamal

01/26/2013

Pe 23 ianuarie curent, la Centrul de Instruire al Serviciului Vamal, au fost expuse publicului primele exponate ale unor marfuri contrafacute, retinute de colaboratorii organelor vamale. Exponatele cu produse contrafacute au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa la care s-au facut totalurile activitatii desfasurate de organele vamale in domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera in anul 2012.

Adrian Morarescu, sef Directie Control al incasarii obligatiei vamale si asistenta juridica, a mentionat ca, in urma actiunilor demarate de catre Serviciul Vamal in scopul protejarii pietei interne de importul marfurilor contrafacute si operelor-pirat, pe parcursul anului 2012 au fost efectuate 135 de controale vamale asupra produselor susceptibile a fi contrafacute fiind retinute circa 90 mii de produse contrafacute. Totodata, titularii de drepturi au depus la Serviciul Vamal 275 de cereri de interventie pentru 480 de obiecte de proprietate intelectuala. Cel mai frecvent sunt supuse contrafacerii si pirateriei produsele cosmetice, de igiena, farmaceutice, imbracaminte si accesorii. Ucraina si China sunt principalele surse de produse contrafacute, insumand peste 70% din totalul de articole care incalca drepturile de PI.

Realizarea procedurii de aplicare a masurilor de protectie la frontiera, initiata de catre Serviciul Vamal in privinta obiectelor de proprietate intelectuala, implica o colaborare stransa intre organele vamale, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si titularii de drepturi.

In cadrul conferintei de presa, Vicedirectorul general AGEPI, dl Ion Tiganas, a apreciat activitatea Serviciului Vamal in domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera, mentionand ca incalcarea acestor drepturi constituie un fenomen care provoaca titularilor prejudicii considerabile, iar formele tot mai diverse si mai ingenioase de contrafacere au ca efect dereglarea comertului si denaturarea regulilor comerciale. „Un producator corect investeste in crearea, dezvoltarea si lansarea unui produs, in fabricarea acestuia conform unor parametri de calitate care sa satisfaca exigentele consumatorilor, apoi in promovarea produsului respectiv. Firmele care practica contrafacerea pun pe piata produse de o calitate indoielnica, copiate fara licenta eliberata de titularul de drepturi asupra marcii. Ei induc in eroare si creeaza confuzie in perceptia consumatorilor. De aceea, in procesul de combatere a contrafacerii si pirateriei este nevoie sa fie implicati atat titularii de drepturi, cat si consumatorii, care trebuie sa sesizeze autoritatile si institutiile abilitate”, a adaugat Vicedirectorul general AGEPI.

Sefa Sectiei protectia proprietatii intelectuale a Serviciului Vamal, dna Elena Paladi, a prezentat celor prezenti exponatele marfurilor contrafacute. Acestea sunt destinate in primul rand pentru instruirea colaboratorilor Serviciului Vamal implicati in protectia obiectelor de proprietate intelectuala la frontiera, dar si a consumatorilor, pentru a-i ajuta sa poata deosebi un produs original de unul contrafacut. Dna E. Paladi, a adaugat ca lipsa unei cooperari mai eficiente intre Serviciul Vamal si titulari face foarte dificila respectarea drepturilor de proprietate intelectuala. In acest sens, Serviciul Vamal a semnat cu 5 companii Memorandumuri de Intelegere privind conjugarea eforturilor in vederea combaterii contrabandei si a traficului ilicit de marfuri si asigurarii protectiei drepturilor de proprietate intelectuala la frontiera. Obiectivul general al acestor intelegeri este de a stabili un cadru durabil de colaborare intre Serviciul Vamal si titularii de drepturi prin asigurarea unui schimb reciproc de date operative si informatii analitice in scopul depistarii marfurilor susceptibile de a fi contrafacute.

Detalii: www.customs.gov.md
Serviciul de presa AGEPI