2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Masa rotunda „Protectia dreptului de autor in contextul noilor provocari ale digitalizarii fondului de carte de catre biblioteci”

09/05/2012

Pe 3 septembrie curent, AGEPI a organizat in incinta Bibliotecii Nationale a RM, in cadrul Salonul international de carte, masa rotunda „Protectia dreptului de autor in contextul noilor provocari ale digitalizarii fondului de carte de catre biblioteci”.

La eveniment au participat reprezentanti din cadrul bibliotecilor universitare care au abordat problemele digitalizarii fondului de carte al bibliotecilor din Republica Moldova, prevazuta in Programul national de informatizare a sferei culturii pentru anii 2012-2020, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 478 din 04.07.2012.

Unul dintre obiectivele de baza cuprinse in acest Program prevede asigurarea digitalizarii fondului de carte din bibliotecile publice. Dupa cum este specificat, transpunerea fondului de carte pe suport digital ofera avantajul facilitarii accesului populatiei la informatie si a utilizarii resurselor online in invatamant.

Sergiu Rotaru, jurist principal din cadrul Departamentului drept de autor si drepturi conexe, AGEPI, a mentionat in raportul sau intitulat „Protectia dreptului de autor in contextul noilor provocari ale digitalizarii fondului de carte de catre biblioteci” ca „in procesul digitalizarii fondului de carte, trebuie de remarcat posibilitatea de a incadra aceste actiuni in sistemul de protectie a drepturilor, in special a dreptului de autor, deoarece orice opera pasibila de editare este rezultatul activitatii creatoare a unei persoane fizice – autorul. Astfel, in conformitate cu prevederile Legii nr. 139 din 02.07.2010 privind dreptul de autor si drepturile conexe, autorul sau alt titular al dreptului de autor are dreptul exclusiv sa efectueze, sa permita sau sa interzica valorificarea operei, inclusiv prin punerea la dispozitie in regim interactiv a operei”. Deci, pentru a transpune pe suport digital o opera este necesar de a obtine consimtamantul autorului sau al titularului de drepturi, fixarea in forma electronica a operelor in scopuri de arhivare de catre biblioteci, fara obtinerea unui avantaj economic sau comercial, fiind posibila doar pentru operele intrate in domeniul public, dupa expirarea termenului de protectie.

In continuare, un raport privind „Digitalizarea in masa a colectiilor de carte” a fost prezentat de catre Maria Harjevschi, vicepresedintele Asociatiei Bibliotecarilor din RM, directorul Bibliotecii Publice de Drept din mun. Chisinau, care a specificat ca Programul aprobat de Guvern prevede, de asemenea, digitalizarea in proportie de 75%, pana in anul 2020, a patrimoniului material si imaterial cultural, crearea unor servicii publice care ar garanta accesul la valorile culturale. In acest context, doar 3,4% din biblioteci au o pagina web, iar diferenta dintre nivelul de informatizare al bibliotecilor din mediul rural si cel urban este insa destul de mare si se cauta surse suplimentare pentru realizarea acestui proiect.

In contextul mesei rotunde a urmat un schimb de opinii privitor la identificarea masurilor ce vor impulsiona activitatile de digitalizare a fondului bibliotecilor in scopul facilitarii accesului la informatie pentru toti utilizatorii acestora.

La finalul manifestarii, Rodica Crijanovschi, sef Sectie biblioteca si colectia de arhiva, AGEPI, a prezentat publicatia „Culegerea de acte normative in domeniul dreptului de autor si a drepturilor conexe”, editata de AGEPI, care va fi oferita ca donatie bibliotecilor universitare, municipale si specializate in contextul marcarii aniversarii a 20 de ani de la fondarea AGEPI.

Editia anului 2012 a Salonului International de Carte s-a desfasurat in perioada 31 august-4 septembrie, fiind consacrata aniversarii a 180-a de la fondarea Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova si Anului Ion si Doina Aldea-Teodorovici. Programul Salonului, pe langa expozitia de carte propriu-zisa, a inclus lansari de periodice si de carte ale scriitorilor din Republica Moldova si din Romania, expozitii-eveniment, ateliere de creatie s.a. La standul editurilor, se organizeaza vanzari de carte.

Mentionam ca AGEPI participa de mai multi ani la rand la acest salon de carte, prezentand de fiecare data standuri cu cele mai importante lucrari editoriale pe suport hartie si electronic, pe care Agentia le editeaza si le pune la dispozitia publicului la Biblioteca AGEPI.

(Serviciul de presa AGEPI)