2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Actiuni de informare, scolarizare si formare a culturii de PI

02/28/2011

Informarea si scolarizarea societatii civile, instruirea si perfectionarea cadrelor in domeniul proprietatii intelectuale sunt pentru AGEPI preocupari la ordinea zilei, care s-au materializat in ultima perioada prin diverse activitati: simpozioane, conferinte si seminare stiintifico-practice, informational-metodice, de scolarizare etc. Promovarea si valorificarea proprietatii intelectuale are loc prin intermediul sporirii accesului la informatii si cunostinte din domeniul PI, consolidarea potentialului uman in domeniu, introducerea notiunilor de PI la nivel preuniversitar, universitar si postuniversitar. Publicul-tinta al acestor actiuni l-au constituit specialisti din diverse institutii, cercetatori, studenti si elevi, agenti economici s.a.

Astfel, in cadrul proiectului TEMPUS Mercury "Catre modele de universitati de cercetare si antreprenoriat in invatamantul superior din Rusia, Ucraina si Moldova ", in perioada 10-11 februarie 2011 la Universitatea de Stat din Moldova s-a derulat Atelierul "Serviciile de administrare a drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul universitatilor beneficiare ale Proiectului TEMPUS Mercury". Atelierul a fost organizat de catre USM in colaborare cu AGEPI.

Printre participanti au fost reprezentantii unor institutii specializate de peste hotare: Natalya MOSHNYAGUL, Coordonator Mercury Project, Universitatea Saarland, Saarbrücken (Germania); Melanie PAULUS, Asistent Administrativ, EURICE - European Research and Project Office GmbH, Saarbrücken (Germania); Britta SEIDEL-SPEER, Expert juridic, IPR-Helpdesk, München (Germania); Dariusz KASPRZYCKI, Universitatea Jagiellonian din Cracovia (Polonia); Vladimir ZHUKOV, Universitatea Federala din Sud, Rostov-pe-Don (Rusia); Nadia PATRAS, Universitatea din Alicante (Spania); Sergii NEDILKO, Universitatea Nationala „Taras Shevchenko” din Kiev (Ucraina); Olga KOTOVA, Ministerul Educatiei si Stiintei din Ucraina; Oleg KHIMENKO, Agentia de Stat pentru Investitii si Inovatii (Ucraina); Alexandr MURAVYEV, Universitatea Electrotehnica din St. Petersburg (Rusia); Irina TVERDOKHLEB, Universities Global Division, JSC Santander Consumer Bank, Moscova (Rusia); Vladimir LOPATIN, Institutul Federal de Cercetare in domeniul Proprietatii Intelectuale (Rusia).

Partenerii de proiect au luat cunostinta de rezultatele celui de-al 2-lea an de implementare a Proiectului Tempus Mercury, au abordat subiecte administrative, au prezentat activitatile pentru anul 2011. In cadrul schimbului de opinii s-a relevat importanta crearii birourilor de proprietate intelectuala in scopul promovarii si valorificarii proprietatii intelectuale in mediul profesoral si cel studentesc, ridicarii profesionalismului privind promovarea obiectelor de proprietate intelectuala (OPI), precum si dezvoltarii activitatilor de diseminare a informatiilor din domeniul dat.

In acelasi context, pe data de 14 februarie curent, in incinta Bibliotecii Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport, a fost organizat seminarul de instruire cu tema "Protectia dreptului de autor si a drepturilor conexe in Republica Moldova". Seminarul a avut drept scop familiarizarea corpului profesoral-didactic si a studentilor din cadrul Universitatii cu prevederile legislatiei nationale in domeniul protectiei si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Dl Petru Racu, seful Bibliotecii si Colectiei arhiva, AGEPI, a prezentat o serie de surse de informare in domeniul proprietatii intelectuale, organizand si o expozitie de carte specializata. Despre aspectele legislatiei nationale in domeniul protectiei dreptului de autor si a drepturilor conexe a vorbit dna Olga Belei, sefa Sectiei control si respectarea legislatiei, Departamentul drept de autor si a drepturi conexe, AGEPI.

In aceeasi zi, la Universitatea de Medicina si Farmacie "N. Testemitanu" a fost organizat un seminar cu genericul "Identificarea inventiei. Obiectul inventiei si elementele sale". Acesta a avut drept obiectiv informarea cadrelor didactice si a doctoranzilor de la USMF „N. Testemitanu” referitor la cerintele legislatiei nationale privind protectia inventiilor, in special din domeniul medicinii.

AGEPI se afla in continua cautare a celor mai adecvate cai pentru a suscita interesul cadrelor didactice si al tineretului studios fata de problematica proprietatii intelectuale si a promova cultura generala de PI in mediul antreprenorial, inclusiv prin intermediul comunitatii universitare.