2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Call-center:
(+373-22) 400500

Anti-corruption line:
(+373-22) 400500

Castigatorii Concursului „TOPUL INOVATIILOR-2010”

02/08/2011

Pe 4 februarie curent, in cadrul Expozitiei nationale „Fabricat in Moldova-2010” a avut loc ceremonia de desemnare a castigatorilor Concursului „TOPUL INOVATIILOR-2010”.

Organizatorii acestei competitii intelectuale, aflata la a III-a editie, sunt Academia de Stiinte a Moldovei (ASM), Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic (AITT) si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI).

Scopul concursului in cauza a constat in determinarea celor mai valoroase 10 inovatii in diverse domenii de cercetare si inovare care au fost implementate pe parcursul anului 2010. „A fost foarte interesant de a examina aceste dosare, de a le evalua, de a discuta cu cei care au prezentat lucrarile la Concurs pentru a intelege mai bine in ce consta inovatia, cum a fost implementata, care tehnologie sta la baza” – a mentionat dl Ghenadie Cernei, director al Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei, moderatorul manifestarii.

Din 30 de inovatii, inaintate la concurs, Consiliul de experti a selectat in urma examinarii, 10 dintre cele mai valoroase, si anume:

  1. Locul I, precum si nominatia „INOVATIA ANULUI” – Nicolae SAVGA, USMF “N. Testemitanu”, pentru inovatia “Dispozitive pentru corectia deformarilor scoliotice ale coloanei vertebrale”.
  2. Locul II – Alexandr Brestecico, IM “SANIN” SRL, pentru inovatia „Folie pentru mulcire biodegradabila “MulchBioFilm”.
  3. Locul III –Tudor LUPASCU, Institutul de Chimie al ASM, pentru inovatia „Preparate medicamentoase obtinute in baza substantei active “ENOXIL”.
  4. Locul IV – Felix SEPELI, Institutul de Chimie al ASM, pentru inovatia „Noi preparate stomatologice pe baza extrasului fructelor molurii si tehnologiei de producere a lor” („FENGLICOL” si „FENCARIN”).
  5. Locul V– Mihai TIRSU, Institutul de Energetica al ASM pentru inovatia „Transformator cu dirijarea decalajului de faza a tensiunilor cu tiristoare”.
  6. Locul VI – Dlui Vladimir BERZAN, Institutul de Energetica al ASM, pentru inovatia „Solutii tehnice inovative pentru conversia eficienta a energiei eoliene”.
  7. Locul VII – Tamara POTLOG, Universitatea de Stat din Moldova, pentru inovatia „Module fotovoltaice pe baza de CdTe pentru instalatii de putere mica”.
  8. Locul VIII – Victor GHICAVAI, Vadim GAVRILUTA, USMF “N. Testemitanu”, pentru inovatia “Metode de prevenire a complicatiilor radioterapiei bolnavilor oncologici”.
  9. Locul IX – Constantin TURTA, Institutul de Chimie al ASM, pentru inovatia „Tehnologie de obtinere si utilizare a preparatului antichlorozic „GAJAZOT”.
  10. Locul X – Nicolae BALAUR, Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor al ASM, pentru inovatia „Inovatie pentru reconstructia plantelor – C3”.

Diplomele castigatorilor Concursului „TOPUL INOVATIILOR-2010” au fost inmanate de catre dl Gh. Cernei, director AITT, si dl T. Jovmir, director, Departament inventii, AGEPI.

Totodata, comisia de evaluare a dosarelor a decis de a premia cu diplome de mentiune cativa producatori autohtoni, care au expus la standurile expozitionale din cadrul Expozitiei Nationale „Fabricat in Moldova” produse inovative. Pe langa tehnologiile noi, acestia utilizeaza si tehnologii vechi, sau confectioneaza produse vechi cu utilitate noua. De aceste mentiuni au beneficiat:

  1. “TEHNO-ITAL-BLOC TNC” SRL (articole vibropressate din beton armat dupa tehnologia europeana) - diploma pentru lansarea produselor inovationale in domeniul constructiilor pe piata autohtona.
  2. “MESTER FAUR” SA (prelucrarea artistica a fibrelor vegetale (lozie, papura, paie, panusi de porumb, stuf, confectionarea butoaielor si comercializarea obiectelor artizanale la comanda) – diploma pentru revitalizarea si popularizarea indeletnicirilor si mestesugurilor populare.
  3. “PELIN-ART” SRL (articole din lemn (panouri, sculpturi, suvenire in stil national moldovenesc, plosti, masti, mobilier exclusiv) – diploma pentru revitalizarea si popularizarea indeletnicirilor si mestesugurilor populare.

La eveniment au participat reprezentanti ai Academiei de Stiinte a Moldovei, Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic a ASM, Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, savanti ai institutiilor si organizatiilor din sfera stiintei si inovarii, persoane fizice si juridice, de stat si private, care activeaza pe teritoriul Republicii Moldova, reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie, mass-media etc.

Pentru informatii detaliate accesati: http://www.aitt.md/?q=news/187