2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Manifestari organizate de AGEPI la Academia de Studii Economice cu prilejul marcarii Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale-2013

02.05.2013

Pe 25 si 26 aprilie curent, in incinta Academiei de Studii Economice (ASEM), au avut loc Concursul economic „Azi student, maine antreprenor”, a 5-a editie, si Seminarul teoretic dedicat problemelor protectiei si valorificarii proprietatii intelectuale. Actiunile au fost organizate in cadrul Simpozionului Stiintific al Tinerilor Cercetatori ASEM-2013, de catre Facultatea Business si Administrarea Afacerilor a ASEM in cooperare cu Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala si cu suportul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI).

Editia actuala a Simpozionului Stiintific al Tinerilor Cercetatori ASEM-2013, lansata la 25 aprilie curent, a fost organizata sub mottoul Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale „Creativitatea – Noua Generatie”. Simpozionul a fost inaugurat de catre acad. Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, care a salutat participantii, mentionand in luarea sa de cuvant importanta cercetarii si inovatiei si, respectiv, a proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica a tarii si identificarea celor mai eficiente solutii de depasire a crizei. De asemenea, in contextul Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, dna Lilia Bolocan, directorul general AGEPI, a mentionat rolul tineretului studios in promovarea si valorificarea noilor idei pentru asigurarea progresului. Cu un mesaj de salut din partea directorului general al OMPI a venit in fata participantilor la Simpozion, dna Yumiko Hamano, reprezentant al OMPI, care a participat la evenimentul dat.

In cadrul Concursului economic „Azi student, maine antreprenor” au participat 14 echipe, a cate 5-6 studenti, din anii I-III de studii, de la diferite facultati ale ASEM. Concursul este bazat pe mini-jocul antreprenorial „Intreprinzatorul de fier”, echipele participante urmand sa prezinte Juriului, in timp de o ora, un model de afaceri, determinand segmentul tinta, metodele de promovare a noului produs/serviciu, planul operational, resursele disponibile, etc. Tema actualei editii a fost: „Idei de afaceri in baza Eco-inovatiilor”, cuprinzand toate formele de activitati de inovare care au ca rezultat sau urmaresc imbunatatirea semnificativa a mediului.

In deschiderea Concursului un cuvant de salut a rostit acad. Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, care a urat tinerilor succese si cutezanta in dezvoltarea noilor idei de afaceri, remarcand ca: „Dorinta de a fi mai bogat, mai liber este motorul dezvoltarii economiei unei societati moderne, pentru aceasta tinerii trebuie sa-si aplice cunostintele aici, acasa, pentru a scoate Moldova din saracie”, si accentuand, in mod special, importanta cercetarii, inovarii si a transferului tehnologic, domenii care, in conditiile cand societatea contemporana devine tot mai mult o societate bazata pe cunoastere si informatii, au un impact hotarator asupra dezvoltarii si prosperarii oricarei natiuni.

Juriul concursului, in componenta, L. Vieru, director-adjunct, Departament promovare si editura, AGEPI, Yumiko Hamano, expert, Sectia inovatii, OMPI, dr. conf. univ., Ludmila Stihi, director Centrul de Instruire si Consultanta in Afaceri, Eugen Hristev, director general „Trimetrica” SRL, reprezentant oficial al Companiei „Esri Inc”. (Environmental Systems Research Institute, California, SUA), au desemnat invingatorii editiei a V-a a Concursului economic „Azi student, maine antreprenor”, dupa cum urmeaza:

  • Locul I – echipa „iSmart”, au prezentat ideea de afacere: „Birotica bio-regenerabila”;
  • Locul II – echipa „Generation Y” – ideea de afacere: „Incarcatoare solare”;
  • Locul III – echipa „AsemNation”, au prezentat ideea: „Reciclarea cauciucurilor”;

Simpatia publicului – echipa „neWave”, cu ideea „Agentie de expertiza ecologica”.
Castigatorilor Concursului le-au fost inmanate diplome, inclusiv cate un set de publicatii, oferite din partea AGEPI de catre L. Vieru, director-adjunct, Departament promovare si editura AGEPI, care a sugerat tinerilor sa fie cat mai originali in ideile lor si sa incerce sa le implementeze in practica, participarea la astfel de concursuri constituind o experienta buna pentru viitoarele proiecte de afaceri.

La Seminarul teoretic dedicat problemelor protectiei si valorificarii proprietatii intelectuale din 26 aprilie curent, au participat studentii Facultatii Business si Administrarea Afacerilor, ASEM, Facultatilor de Drept ale Universitatii de Stat „Alecu Russo” din Balti si Academiei „Stefan cel Mare” a MAI al Republicii Moldova.

Studentii au prezentat un sir de comunicari din domeniul proprietatii intelectuale, astfel dand dovada de cunostinte profunde in domeniul dat: „Importanta Internetului in dezvoltarea modelului inovativ al afacerilor”; „Evolutia marcilor pe piata Republicii Moldova”; „Apararea dreptului de autor si a drepturilor conexe prin mijloace de drept penal”; „Protectia drepturilor de autor si a drepturilor conexe asupra fonogramelor si a operelor audio-vizuale pe internet”; „Prejudiciile contrafacerii in mediul de afaceri” etc.

Participantii la seminar au avut posibilitatea de a realiza un schimb de experienta si informatii pe probleme de exercitare efectiva a drepturilor de proprietate intelectuala, au luat cunostinta de practica Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale privind promovarea si protectia drepturilor de proprietate intelectuala, dna Yumiko Hamano, expert, Sectia inovatii, OMPI prezentand comunicarea „Proprietatea intelectuala – instrument pentru dezvoltarea economica”.

Seminarul s-a incheiat cu premierea autorilor celor mai bune comunicari, fiind acordate diplome de gradul I, II si III, precum si mentiuni speciale.