2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

17 ani de la crearea AGEPI

08.09.2009

Astazi, 8 septembrie 2009, se implinesc 17 ani de la crearea Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI). La baza instituirii sale se afla Decretul Presedintelui Republicii Moldova din 25 mai 1992 cu privire la crearea Agentiei de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale si Hotararea Guvernului din 8 septembrie 1992 despre aprobarea Regulamentului privind activitatea si structura AGEPI. In baza Codului cu privire la stiinta si inovare si a Hotararii Guvernului nr. 1016 din 13 septembrie 2004, Agentia de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale a fuzionat cu Agentia de Stat pentru Drepturile de Autor, noua institutie primind denumirea pe care o poarta actualmente.

In virtutea misiunii sale de a acorda o protectie sigura proprietatii intelectuale, de a sustine si impulsiona procesul inovational si competitivitatea institutiilor de cercetare-dezvoltare, intreprinderilor si organizatiilor din Republica Moldova in domeniul creativitatii, AGEPI are misiunea de a acorda maximum de atentie si de a-i informa prompt si exhaustiv pe toti cei interesati de protectia si valorificarea capitalului intelectual. Prestand o asistenta calificata tuturor solicitantilor, AGEPI realizeaza cu succes programul sau de receptionare, examinare si acordare a protectiei juridice obiectelor de proprietate intelectuala (OPI) care prezinta un interes economic atat pentru autorii acestor elaborari, cat si pentru economia nationala.

Prin activitatea sa de sensibilizare a societatii asupra necesitatii de a proteja capitalul intelectual in aceeasi masura ca si orice alta avutie, de inregistrare a OPI, de informare, instruire, promovare si sustinere a oamenilor de creatie, de colaborare internationala, AGEPI aduce o contributie substantiala la dezvoltarea proprietatii intelectuale in tara si la integrarea efectiva a sistemului national de PI in procesul international de protectie, realizand astfel politica de stat si interesele nationale in acest domeniu de o importanta primordiala.

In ultimii ani au avut mari schimbari in domeniul legislatiei de proprietate intelectuala. Necesitatea ajustarii normelor de protectie a proprietatii intelectuale la standardele Uniunii Europene, prevazuta in Planul de Actiuni RM-UE, si a lichidarii decalajului dintre prevederile legilor anterioare si starea de lucruri care s-a format in perioada aplicarii acestor acte legislative a condus la elaborarea de catre AGEPI si adoptarea a 5 noi legi in domeniul proprietatii industriale, in curand urmand sa fie adoptata si Legea privind drepturile de autor si conexe.

In perioada 1993-2009 (8 luni) la AGEPI au fost depuse 95693 cereri de protectie a obiectelor de proprietate intelectuala, inclusiv 92965 cereri pentru obiecte de proprietate industriala si 2728 cereri pentru obiecte protejate de drepturile de autor si conexe. Dintre acestea, 25203 cereri au fost depuse de solicitantii nationali si 70106 de cereri au fost depuse de solicitantii straini.

In perioada mentionata AGEPI a eliberat, in numele statului, 26083 titluri de protectie, inclusiv 23640 titluri de protectie pentru obiecte de proprietate industriala si 2443 titluri de protectie pentru obiecte protejate de drepturile de autor si conexe.

De mentionat ca la 1 august 2009 pe teritoriul Republicii Moldova erau valabile 44600 de marci internationale, inregistrate prin procedura Aranjamentului de la Madrid, circa 3300 de inregistrari ale modelelor si desenelor industriale prin procedura Aranjamentului de la Haga, circa 806 denumiri de origine inregistrate prin procedura Aranjamentului de la Lisabona, 1093 de brevete nationale si 3294 de brevete eurasiatice.

Cu prilejul sarbatorii, atat dl Dorian Chirosca, Directorul General AGEPI, cat si dl Ion Daniliuc, Vicedirectorul General, care a intrunit colectivul AGEPI intr-o reuniune festiva, i-a felicitat calduros pe cei care pe parcursul ultimilor 17 ani au contribuit la crearea si consolidarea sistemului national de PI, la examinarea si brevetarea/inregistrarea OPI, la protectia si promovarea consecventa a drepturilor inventatorilor si inovatorilor din tara noastra. Dl Daniliuc a subliniat faptul ca specialistii Agentiei, care cu atentie, migala si efort extraordinar reusesc sa confirme noutatea si valoarea OPI si sa acorde protectia solicitata pentru rezultatele gandirii inventive moldovenesti, merita din plin respectul de care se bucura actualmente in societate.

Datorita activitatii AGEPI, in lume a devenit cunoscuta si recunoscuta o pleiada intreaga de inventatori, in primele randuri aflandu-se cei 27 de laureati ai Medaliei de Aur a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI).

Brevetarea obiectelor de proprietate industriala si intelectuala in cele mai prioritare domenii urmeaza sa constituie in perioada urmatoare acel motor al progresului economic, social si cultural, de care are atat de mare nevoie republica noastra.

Vicedirectorul General AGEPI a multumit tuturor expertilor, juristilor, informaticienilor, economistilor, redactorilor, jurnalistilor, tehnicienilor, pentru activitatea de pana acum si le-a urat succese majore in continuare. Celor mai harnici dintre ei le-au fost acordate Diplome de excelenta.