2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale-2013

29.04.2013

Pe 26 aprilie curent, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, celebrate in acest an sub genericul „Creativitatea – Noua generatie”, in sala de conferinte a AGEPI s-a desfasurat sedinta festiva, la care au participat cercetatori si inventatori din cadrul institutiilor Academiei de Stiinte a Moldovei si universitatilor, reprezentanti ai asociatiilor de gestiune colectiva a dreptului de autor si drepturilor conexe, uniunilor de creatie, titulari de drepturi, consilieri si mandatari autorizati in domeniul PI, specialisti ai AGEPI.

Sedinta festiva a fost deschisa de catre dna Svetlana Munteanu, vicedirector general al AGEPI, care a felicitat audienta cu prilejul acestei sarbatori importante pentru intreaga comunitate internationala.

Participantii la sedinta au avut prilejul de a audia mesajul directorului general al OMPI Francis Gurry, consacrat Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale-2013.

In luarea sa de cuvant, Svetlana Munteanu, vicedirectorul general al AGEPI, a subliniat ca suita de evenimente, organizate cu acest prilej, a fost desfasurata pe parcursul intregii luni, fiind implicate mai multe institutii si organizatii din tara si de peste hotare. „Reiesind din importanta PI si a avantajelor pe care le ofera societatii sistemul national de PI, in anul 2012 a fost elaborata si aprobata, prin Hotara­rea Guvernului nr. 880 din 22.11.2012, Strategia na­tionala in domeniul proprietatii intelectuale pana in anul 2020 si Planul de actiuni pentru anii 2012-2014 privind implementarea Strategiei. Aceste do­cumente de exceptie urmaresc crearea conditiilor pentru protectia, gestionarea si valorificarea ple­nara a potentialului proprietatii intelectuale.

Mentionam faptul ca suc­cesele realizate se datoreaza in mare parte spri­jinului de care a beneficiat si continua sa benefi­cieze tara noastra din partea OMPI, OEAB, OEB si oficiilor de specialitate din mai multe tari. Ast­fel in ultima perioada s-a amplificat colaborarea bilaterala a AGEPI cu oficiile de PI din Romania, Danemarca, Franta, Ungaria, Bulgaria, Cehia, El­vetia, Turcia, Federatia Rusa, Ucraina, Kazahstan, China, Vietnam si multe alte tari. In anul 2012 a avut loc un eveniment deosebit pentru Republica Moldova. Dl Francis Gurry, director general OMPI, a efectuat o vizi­ta de doua zile in Republica Moldova la invitatia prim-ministrului Vladimir Filat. In cadrul acestei vizite a avut loc semnarea Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Republicii Moldova si OMPI privind cooperarea in domeniul proprietatii intelectuale. Totodata, la intrevederea dlui Gurry cu reprezentantii AGEPI, directorul general OMPI a semnat de comun cu directorul general AGEPI doua documente de referinta: Programul privind Tratatul de Cooperare in domeniul Breve­telor si problemelor asociate brevetelor (PCT) si Memorandumul de cooperare referitor la comuni­carea electronica in cadrul Sistemului de la Madrid privind inregistrarea internationala a marcilor.

Colaborarea la nivel national tine in mare parte de activitatea de promovare a sistemului de protectie a proprietatii intelectuale, precum si de diseminare a cunostintelor privind avantajele si beneficiile pe care le pot avea agentii econo­mici urmare obtinerii drepturilor exclusive, acti­vitate efectuata sub egida Guvernului Republicii Moldova si in comun cu alte autoritati ale administratiei publice centrale, institutii si organizatii din republica. In scopul coordonarii si asigurarii inter­actiunii acestor autoritati, precum si a titularilor DPI, in activitatile orientate spre dezvoltarea si consolidarea sistemului national de PI, comba­terea si prevenirea incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala si lupta cu contraface­rea si pirateria, importul si comercializarea in Republica Moldova a produselor contrafacute si piratate, in perioada de bilant si-a intensificat activitatea Comisia Nationala pentru Proprieta­tea Intelectuala - organ consultativ constituit pe langa Guvern. Toate aceste activitati sunt reflectate in publicatiile periodice si rapoartele anuale ale AGEPI, iar indicatorii statistici privind functiona­rea sistemului national de PI in Republica Mol­dova in perioada 1993-2011 au fost reflectati in culegerea jubiliara „Proprietatea Intelectuala in cifre”, editata de AGEPI”, a incheiat vicedirectorul general al AGEPI.

Cu un cuvant de felicitare din partea institutiilor partenere a venit academicianul Gheorghe Rusnac, vicepresedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, care a remarcat solidaritatea si cooperarea laborioasa a oamenilor de creatie, precum si potentialul societatii bazate pe cunoastere in solutionarea problemelor moderne intru sporirea bunastarii sociale.

In cadrul sedintei festive a fost anuntat laureatul Medaliei de Aur a OMPI „Pentru Creativitate” din acest an – si anume dl Vladimir Curbet, coreograf, Artist al Poporului din Republica Moldova, laureat al „Ordinului Republicii”, director artistic al Ansamblului National de dansuri populare „Joc”, inaintat de catre AGEPI pentru succese remarcabile si contributie personala in promovarea si dezvoltarea artei coreografice si a dansului popular atat in republica, cat si peste hotarele tarii.

De asemenea, a avut loc mentionarea celui mai activ mandatar autorizat in proprietatea industriala al anului 2012. De Trofeul AGEPI „Cel mai activ mandatar autorizat al anului” s-a invrednicit dl Iuri Gomeniuk, care a depus cele mai multe cereri de inregistrare a obiectelor de PI, in special a marcilor.

In final, academicianul Aurelian Gulea, membru al Juriului Salonului International de la Geneva, Elvetia, a inmanat distinctiile obtinute de catre inventatorii din Republica Moldova la acest prestigios eveniment mondial, organizat sub inaltul patronaj al Guvernului Elvetian si al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, desfasurat in perioada 10-14 aprilie 2013. Lucrarile inventatorilor din tara noastra au fost apreciate cu 5 medalii de aur si 3 – de argint, Medalia OMPI si premii speciale ale Salonului International de la Geneva.

Traditional, in cadrul Salonului de la Geneva sunt acordate si distinctiile AGEPI. Distinctiile au fost inmanate de catre profesorul Aurelian Gulea si academicianul Ion Toderas, delegati oficiali la Salon din partea Republicii Moldova, urmatorilor inventatori:

  • dlui N. Yi-Qing si echipei din Hong Kong, China, pentru sistemul de evitare a accidentelor navale:
  • dlui Evgheniy Levashov si echipei din Federatia Rusa, pentru liantul pe baza de cupru pentru productia instrumentelor de taiat.

In cadrul sedintei festive, a fost celebrata si Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul, marcata traditional pe 27 aprilie. Tricolorul a fost desemnat oficial Drapel de stat al Republicii in anul 1990 de catre deputatii primului Legislativ, fiind simbolul trecutului, prezentului si viitorului statului moldovenesc, reflectand principiile lui democratice, egalitatea in drepturi, prietenia si solidaritatea tuturor cetatenilor republicii.