2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Au fost desemnati laureatii concursului republican „Biblioteca publica – partener in promovarea proprietatii intelectuale”

24.04.2013

Pe 23 aprilie curent, in cadrul sedintei solemne consacrate Zilei Mondiale a Cartii si Dreptului de Autor, precum si a Zilei Profesionale a Bibliotecarului, care a avut loc la Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu” au fost inmanate premiile laureatilor Concursului republican „Biblioteca publica – partener in promovarea proprietatii intelectuale”, editia a IV-a. Concursul este organizat de AGEPI in parteneriat cu Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova si s-a desfasurat in perioada 1 aprilie 2012 – 10 aprilie 2013.

Concursul are 5 nominalizari, in corespundere cu categoriile bibliotecilor participante la concurs: biblioteci nationale/republicane; biblioteci universitare; biblioteci municipale; biblioteci raionale; biblioteci specializate.

Dosarele prezentate la editia a IV-a a concursului demonstreaza ca bibliotecile s-au implicat activ in promovarea informatiei din domeniul proprietatii intelectuale, desfasurand in acest scop diverse forme de activitati menite sa familiarizeze beneficiarii cu potentialul informational si serviciile de care pot beneficia inventatorii, cercetatorii si utilizatorii informatiilor in domeniul proprietatii intelectuale, inclusiv organizarea expozitiilor de carte in domeniul PI, cu expunerea publicatiilor AGEPI, seminare, mese rotunde, alte activitati de instruire in domeniul dat.

Juriul concursului, care include specialisti din cadrul AGEPI si Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor, au desemnat urmatorii laureati ai editiei a IV-a a Concursului „Biblioteca publica – partener in promovarea proprietatii intelectuale”:

  • La categoria bibliotecilor republicane – diploma si un premiu in valoare de 2000 de lei au fost acordate Bibliotecii Republicane Tehnico-Stiintifice a Institutului de Economie, Finante si Statistica, director general Elena Bordian;
  • La categoria bibliotecilor universitare – diploma si un premiu in valoare de 1500 de lei au fost acordate Bibliotecii Stiintifice Medicale a Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu”, director Liubovi Karnaeva;
  • La categoria biblioteci publice raionale – diploma si un premiu in valoare de 1000 lei au fost acordate Bibliotecii publice raionale din or. Floresti, director Eugenia Gutanu.

In vederea sustinerii tuturor participantilor la concurs, precum si incurajarii altor biblioteci sa se includa plenar in activitatea de promovare a publicului, inclusiv a tineretului studios, a informatiei privind rolul si importanta proprietatii intelectuale pentru dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii, necesitatea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, impactul negativ al pirateriei si contrafacerii, Juriul a acordat, de asemenea, 6 premii speciale urmatoarelor biblioteci:

  • Bibliotecii Stiintifice a Universitatii de Stat „Alecu Russo” din Balti, director Elena Harconita;
  • Bibliotecii Stiintifice a Academiei de Studii Economice, director Silvia Ghinculov;
  • Bibliotecii publice raionale din Briceni, director Tatiana Iudcovscaia;
  • Bibliotecii publice orasenesti din Rascani, director Galina Sacaliuc;
  • Bibliotecii publice raionale din Nisporeni, director Elizaveta Timbur;
  • Bibliotecii „S. Radautanu” din comuna Chiscareni, r-nul Singerei, director Nadejda Ciugureanu;
  • Catedrei de Biblioteconomie si Asistenta Informationala din cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea de Stat din Moldova.

Premiile si diplomele AGEPI, inclusiv cate un set de publicatii in domeniul PI, au fost inmanate de Maria Rojnevschi, director Departament promovare si editura AGEPI, si Rodica Crijanovschi, sef Biblioteca si colectia de arhiva.

In mod traditional, bibliotecile organizeaza si desfasoara activitati de promovare a PI in cadrul Zilei Mondiale a Cartii si a Dreptului de Autor, Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (26 aprilie) si Zilei Inventatorului si Rationalizatorului (ultima sambata din luna iunie), dar si pe parcursul intregii perioade de concurs.

Mentionam ca in cadrul manifestarii organizate cu ocazia Zilei profesionale a Bibliotecarului din Republica Moldova au mai fost decernate diplomele din partea Guvernului, Ministerului Educatiei si Ministerului Culturii, precum diplomele si premiile laureatilor Concursurilor nationale sustinute de catre Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM): „Cel mai bun bibliotecar 2012” si „Cele mai reusite lucrari in domeniul biblioteconomiei si stiintelor informarii 2012”.

La eveniment au participat cu mesaje de salut dl Mihail Sleahtitchi, consilier al Presedintelui RM pentru cultura, invatamant si stiinta, Gheorghe Postica, viceministru al Culturii, Margareta Timofti, Prima Doamna, reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ai Comisiei Parlamentare cultura, educatie, tineret, sport si mass-media, Primariei Municipiului Chisinau, Asociatiei Bibliotecarilor etc.

***

Ziua cartii a fost marcata pentru prima data in Spania, in anul 1923, in memoria scriitorului Miguel de Cervantes, care a murit in ziua respectiva. Mai tarziu, in 1995, UNESCO a stabilit in mod oficial data de 23 aprilie pentru sarbatorirea Zilei Mondiale a Cartii si a Dreptului de Autor. Prin celebrarea acestei sarbatori mondiale, UNESCO incearca sa promoveze lectura, industria editoriala si protectia proprietatii intelectuale prin dreptul de autor.