2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Sistemul International de Brevete marcheaza depunerea cererii de brevet cu numarul 2 milioane

28.07.2011

Conform informatiei difuzate de OMPI, numarul cererilor internationale de brevet de inventie depuse prin sistemul Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor (PCT), functiile administrative ale caruia sunt exercitate de OMPI, a atins in luna aprilie curent cifra de 2 milioane. Cererea internationala de brevet PCT cu numarul 2 mil. a fost depusa de catre compania americana in domeniul tehnologiilor mobile „Qualcomm”.

Sistemul PCT faciliteaza companiilor si inventatorilor procesul de obtinere a drepturilor de brevet in mai multe tari concomitent. O cerere internationala de brevet in cadrul sistemului PCT are efecte juridice in toate 142 de state – parti ale tratatului. Solicitantii primesc informatii valoroase despre brevetabilitatea potentiala a inventiilor lor si li se acorda o perioada de timp mai mare decat in ​​cadrul sistemului de brevetare traditional pentru a decide in care dintre tarile PCT sa solicite protectia prin brevet. Sistemul PCT uneste si simplifica procedurile de brevetare, amana platile considerabile si furnizeaza solicitantilor o baza solida pentru luarea deciziilor importante.

Directorul general OMPI Francis Gurry a salutat aceasta realizare si a precizat ca "Sporirea utilizarii sistemului PCT in ultimii sase ani - termen in care s-a ajuns de la un mil. de cereri la doua mil. de cereri internationale de brevet - reflecta majorarea continua a investitiilor in inovare si importanta crescanda a protectiei rezultatelor activitatii inovationale pe pietele internationale”, mentionand, pentru comparatie, ca pentru primirea primului milion de cereri prin procedura PCT a fost nevoie de 26 de ani. El a adaugat ca "cresterea semnificativa a numarului membrilor sistemului PCT a sporit atractivitatea sistemului si, prin urmare, a contribuit la cresterea stabila a depunerilor de cereri".

Directorul general a remarcat, de asemenea, ca pe parcursul acestor ani utilizarea tot mai larga de catre compania Qualcomm a sistemului PCT - de la 37 cereri in anul 1995 pana la 1677 de cereri in anul 2010 – demonstreaza importanta sistemului international de brevete pentru succesul inovatorilor. "In anul 2010 compania Qualcomm era cel de-al treilea mare utilizator al sistemului PCT, care ofera posibilitatea de a solicita o eficienta protectie internationala prin brevet si permite companiilor sa optimizeze deciziile lor in domeniul de brevetare internationala", a adaugat dl Gurry.

"Felicitam OMPI cu ocazia acestui eveniment istoric. Cresterea si succesul companiei noastre nu ar fi fost posibile fara protectia temeinica a inventiilor noastre in intreaga lume. Speram sa ne aducem contributia la depunerea urmatorului milion de cereri", a spus dr. Paul E. Jacobs, presedintele si directorul executiv al companiei Qualcomm.

Sistemul PCT, lansat in anul 1978, este conceput pentru promovarea schimbului eficient de informatii intre oficiile de brevete, in scopul de a evita dublarea muncii si de a facilita accesul la informatia de brevet.

Acum cativa ani, cei mai mari utilizatori ai sistemului PCT erau din Statele Unite ale Americii sau Europa. Lumea a fost martora unei schimbari semnificative in geografia inovarii, Asia de Est devenind regiunea cu cel mai mare numar de cereri internationale de brevet. In anul 2010, depunerea cererilor PCT a crescut cu peste 56% in China - care in prezent ocupa locul 4 in lume, cu 20,5% - in Republica Coreea (locul 5), si aproape cu 8% - in Japonia (locul 2).

Importanta sistemului PCT consta, de asemenea, si in capacitatea sa de depozitare globala a informatiei tehnologice. In cadrul PCT anual se depun circa 160 000 de cereri internationale de brevet, ceea ce alimenteaza cresterea in continuare a bazei de date OMPI - PATENTSCOPE®, care contine peste 7 milioane de documente de brevet multilingve si documentabile(o combinatie de cereri internationale de brevet si documente de brevet din colectiile regionale si nationale). Prin urmare, baza de date reprezinta o importanta sursa de informatii pentru stabilirea "stadiului anterior al tehnicii” in toate domeniile si poate fi utilizata de catre companii si inventatori individuali pentru intelegerea gradului de competitivitate ("elaborarea peisajului de brevetare") sau pentru a intelege si a se inspira in elaborarea inovatiilor din domeniile tehnice de interes.

Prezentam topul primilor 20 dintre cei mai mari solicitanti in anii 2006 - 2010:

  • Panasonic Corporation (Japonia)
  • Koninklijke Philips Electronics N.V. (Olanda)
  • Huawei Technologies Co. (China)
  • Robert Bosch GmbH (Germania)
  • Siemens Aktiengesellschaft (Germania)
  • Qualcomm Incorporated (Statele Unite ale Americii)
  • Toyota Jidosha Kabushiki Kaisha (Japonia)
  • LG Electronics Inc. (Republica Coreea)
  • Telefonaktiebolaget LM Ericsson (Suedia)
  • Sharp (Japonia), Nokia (Finlanda)
  • NEC Corporation (Japonia)
  • BASF Aktiengesellschaft (Germania)
  • Fujitsu Limited (Japonia)
  • 3M Innovative Properties Company (Statele Unite ale Americii)
  • ZTE Corporation (China)
  • Motorola Inc. (SUA)
  • Microsoft Corporation (SUA)
  • Mitsubishi Electric Corporation (Japonia)
  • Samsung Electronics Co., Ltd. (Republica Coreea).

Detalii: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2011/article_0013.html