2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Au fost desemnati laureatii Concursului national „Cel mai bun elev inovator”

26.05.2011

Festivitatea de premiere a laureatilor Concursului national „Cel mai bun elev inovator” a avut loc pe 21 mai curent la Centrul Comercial Shopping MallDova. Organizatorul concursului este Academia de Stiinte a Moldovei, in colaborare cu Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei, Ministerul Educatiei si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova.

In deschiderea oficiala a festivitatii de desemnare a laureatilor concursului, acad. Gheorghe Duca, presedintele ASM, a adresat participantilor un mesaj de salut, in care a subliniat importanta unui astfel de concurs pentru tinerii inovatori din Republica Moldova.

Pentru a cunoaste noile talente si a aprecia ingeniozitatea tinerilor din Republica Moldova, la eveniment a fost prezent Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, care a mentionat ca a ramas profund impresionat de lucrarile tinerilor inovatori: „Tot ce se petrece astazi aici este rezultatul muncii copiilor. Sunt niste obiecte de arta foarte importante, care merita atentia publicului si reprezinta o carte de vizita a tarii noastre peste hotare”.

La concurs a fost prezentata harta administrativ-teritoriala a Republicii Moldova cu suprafata de 64 m2, formata din monede de colectie (190 de mii), incadrata intr-o panorama ce reprezinta o potcoava formata din alte 3200 de potcoave mici. Ambele lucrari au fost propuse pentru a fi inregistrate in Cartea Recordurilor „Guinness Book”. Lucrarile au fost realizate de catre studentii Universitatii ASM si elevii Liceului ASM.

Pentru realizarea acestei lucrari, Petru Costin, colectionar din Republica Moldova, a oferit colectia sa ce cuprinde 190.000 de monede (aproximativ 450 kg) si cele 3200 de potcoave, asigurand publicul ca harta va fi prezentata la toate expozitiile din tara si de peste hotare. Acad. Gheorghe Duca, a afirmat ca pana in prezent nu exista un record similar si, deci, Republica Moldova are toate sansele sa intre in Cartea Recordurilor.

Dupa consultari indelungate, Juriul a nominalizat urmatorii laureati ai concursului national „Cel mai bun elev inovator”, editia IV-a:

- Premiul I – cupa, diploma si un premiu in valoare de 3000 de lei le-au revenit elevilor clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Stefan-Voda” din orasul Stefan-Voda, Valeriu Mazare si Alexandru Caliman, pentru lucrarea „Fumeco 2 (solutie pentru fumatorii pasivi)”;

- Premiul II – cupa, diploma si un premiu in valoare de 2000 lei - elevilor Cristian Melenciuc si Vasile Andries din clasa a X-a de la Liceul ASM, pentru „Green Energy”; si Veaceslav Cretu din clasa a XI-a de la Liceul Teoretic Zimbreni, pentru lucrarea „Generator de energie electrica bazat pe principiul intai al termodinamicii”;

- Premiul III – cupa, diploma si un premiu in valoare de 1000 de lei, le-au revenit urmatorilor elevi: Victor Nedealcov, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Dumitru Caracioban” din Comrat, pentru „Statie eoliana in conditii casnice”, Gheorghe Cibotari, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Universul” din Scoreni, pentru „Aparatul de obtinere a cernelii in baza gazului metan (CH4)” si Dumitru Balan, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „B.P. Hasdeu”, pentru „Vitezometru si accelerometru pentru experimentele scolare la mecanica”.

Au mai fost acordate 8 premii speciale in valoare de 500 de lei fiecare si alte premii pentru cea mai amuzanta lucrare, pentru cel mai tanar inovator, precum si premii din partea Institutului de Zoologie, Institutului de Chimie, Institutului de Energetica ale ASM, Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, Societatii Fizicienilor din Republica Moldova etc.

AGEPI a acordat o Cupa si un Premiu special Doinei Ropot si Mihaelei Boboc, eleve in clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chisinau, pentru procedeu nou de extractie si stabilizare a colorantilor din sfecla rosie cu aplicatii alimentare si cosmetice.

Concursul este organizat cu scopul de a sustine si stimula ideile creative si ingenioase ale tinerilor inventatori din Republica Moldova.

(Dupa www.asm.md)
Foto: Vladimir Colos