2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Bilantul primului semestru

04.08.2005

La AGEPI s-a facut un bilant al activitatii colectivului in prima jumatate a anului 2005. Majoritatea actiunilor prevazute in programul de activitate pentru semestrul I al anului curent a fost realizata cu success si se prezinta in felul urmator. Numarul total de cereri de inregistrare /brevetare si de reinnoire, depuse la AGEPI in prima jumatate a anului, este, in general, la nivelul aceleiasi perioade a anului precedent – 3864 de cereri de protectie a OPI.
In aceasta perioada la AGEPI au fost depuse 178 de cereri de brevet de inventie, ceea ce e cu 26 cereri (17%) mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent si au fost eliberate 130 de brevete de inventie, dintre care 128 de brevete titularilor nationali si 2 brevete celor straini.
Repartizarea lor dipa sectiune se prezinta astfel: 49 de brevete eliberate se refera la necesitati curente ale vietii, 33 - la chimie si metalurgie, 16 - la tehnici industriale diverse si transport.
In perioada de referinta au fost depuse 8 cereri de brevet pentru soiuri de plante si au fost eliberate 2 brevete, solicitantii au depus 18 cereri de inregistrare a modelelor de utilitate si eliberate 8 certificate de inregistrare.

Au fost depuse 2688 de cereri de inregistrare a marcilor, inscriindu-se o majorare cu 3,6% in raport cu anul 2004.
Din totalitatea cererilor depuse in anul curent 1389 de cereri au parvenit pe cale nationala, iar 1299 pe cale internationala, conform Aranjamentului si Protocolului de la Madrid.
Au fost depuse 538 de cereri de reinnoire a inregistrarii marcilor si 11 cereri de inregistrare a denumirilor de origine a produselor.
In perioada de bilant au fost eliberate 843 de certificate de inregistrare a marcilor si 1743 de reinnoire.

Pe parcursul a 6 luni ale anului 2005 au fost depuse 227 de cereri de inregistrare a desenelor si modelelor industriale, inclusiv 146 prin procedura Aranjamentului de la Haga.
Prin procedura nationala numarul de cereri este la nivelul anului 2004, iar prin Aranjamentul de la Haga acesta constituie doar 60% din numarul cererilor depuse in semestrul I al anului 2004.
Au fost eliberate 57 de certificate de inregistrare si 16 adeverinte de reinnoire a desenelor si modelelor industriale.

In primul semestru de activitate la AGEPI au fost inregistrate 75 de contracte de transmitere a drepturilor asupra obiectelor de proprietate industriala, si anume: 62 de contracte de cesiune, 10 contracte de licenta, 2 contracte de franchising si 1 contract de gaj.
Din numarul total de contracte inregistrate 68 se refera la marci, 5 la brevete de inventie si 2 la desene si modele industriale; 36 de contracte se refera la titularii nationali, iar 39 la titularii straini.

Activitatea in domeniul dreptului de autor si drepturilor conexe de asemenea se caracteriyeaya prin indici de productie stabili.
In perioada de referinta au fost examinate si inregistrate 84 de obiecte ce se refera la dreptul de autor si drepturile conexe, au fost eliberate 690471 de marcaje de control, au fost efectuate 367 de controale privind respectarea drepturilor de autor si drepturilor conexe, fiind confiscate 3769 de opere si fonograme piratate.

Dintre alte activitati in domeniul proprietatii intelectuale mentionam eforturile depuse in vederea realizarii prevederilor Strategiei de dezvoltare a sistemului national de protectie si utilizare a obiectelor de proprietate intelectuala pana in anul 2010 si armonizarii legislatiei in domeniul proprietatii intelectuale conform directivelor Uniunii Europene.
Pe plan international activitatea AGEPI a fost orientata spre consolidarea si extinderea colaborarii cu organismele internationale si oficiile de specialitate din diverse state - Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala (OMPI), Oficiul European de Brevete (OEB), Oficiul Eurasiatic de Brevete (OEAB), Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Romania si altele. Au fost elaborate propuneri pentru Programul national de implementare a Planului de actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana.
In perioada vizata la Chisinau s-a desfasurat seminarul training cu genericul „Respectarea drepturilor de proprietate intelectuala”, organizat de Grupul Consultativ pentru protectia si realizarea drepturilor de proprietate intelectuala in scopul promovarii investitiilor al Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UN/ECE) si AGEPI.
La AGEPI s-a desfasurat Seminarul bilateral AGEPI-OSIM cu genericul „Promovarea, publicarea si diseminarea informatiei de proprietate intelectuala”.
Activitatea de promovare si marketing a AGEPI a fost orientata in continuare spre familiarizarea publicului larg cu avantajele sistemului de protectie a proprietatii industriale, spre sensibilizarea cercurilor interesate ale societatii privind necesitatea protectiei OPI.
Au fost elaborate si semnate doua acorduri de colaborare: cu ASM si cu Universitatea de Stat „A. Russo” din Balti, unde a fost creat un centru de informare in domeniul PI. Au fost organizate 7 seminare specializate si mese rotunde in domeniu atat la AGEPI, cat si in teritoriu, in cadrul carora s-au stabilit caile de conlucrare mai eficienta cu agentii economici.
Colaboratorii AGEPI au participat la 14 expozitii nationale cu stand expozitional si cu activitati de marketing si promovare organizate de CIE „MOLDEXPO”, de Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova si de filialele acesteia din Balti si Ungheni.
AGEPI a acordat asistenta inventatorilor si institutiilor inovatoare din Republica Moldova pentru a participa la Salonul International de Inventii, Tehnici si Produse Noi (editia a 33-a) de la Geneva, Elvetia, la Expozitia Internationala de Inventii „INPEX-2005” de la Pittsburg, SUA, unde au avut posibilitatea de a stabili relatii de afaceri cu firme producatoare de peste hotare.
Activitatea editoriala s-a soldat cu aparitia a 13 titluri noi de carte si a publicatiilor periodice BOPI (6 numere), „Intellectus” (2), „AGEPI-Info” (2), „Bursa inventiilor” (6). Au fost difuzate si publicate 17 informatii, 9 comunicate de presa, 20 de articole si organizate 3 conferinte de presa.