2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Memorandum de înțelegere semnat între ASEM și EUIPO pentru oportunități educaționale în domeniul proprietății intelectuale

26.03.2024

Pe data de 26 martie, delegația Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), condusă de Directorul executiv João Negrão, care a sosit la Chișinău cu ocazia Conferinței de lansare a Proiectului Uniunii Europene (UE) „Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina” (EU4IP), a avut o întâlnire cu reprezentanții Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM).

Alături de delegația EUIPO au fost și șefii oficiilor de proprietate intelectuală din Georgia, Ucraina, Estonia, Lituania, Letonia și România, sosiți, de asemenea, în Republica Moldova la lansarea Proiectului EU4IP, precum și reprezentanții Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

În timpul întrevederii, Alexandru Stratan, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, și João Negrão, Directorul executiv al EUIPO, au semnat un Memorandum de înțelegere în cadrul Programului Pan-European Seal Mundus (PES). În baza acestui Memorandum, studenții ASEM cu performanțe înalte vor putea avea acces la mai multe proiecte în derulare, de departe cel mai important fiind un stagiu de un an la sediul EUIPO de la Alicante, Spania, plătit integral de oficiu. Această inițiativă va contribui la dezvoltarea profesională și personală a studenților moldoveni, oferindu-le oportunități unice de învățare și dezvoltare într-un mediu internațional de prestigiu.

Simultan și la distanță, au fost semnate Memorandumuri de înțelegere și de către Universitatea de Stat din Tbilisi și Universitatea Tehnică din Georgia, astfel încât cele trei instituții academice sunt primele care se alătură programului PES din afara UE și a Convenției Europene de Brevete (EPC). De asemenea, se așteaptă ca, în curând, instituții academice din Ucraina să se alăture programului PES.

De asemenea, Directorul executiv al EUIPO João Negrão a avut o întâlnire cu studenții ASEM, în timpul căreia le-a vorbit despre rolul proprietății intelectuale (PI) în inovare și dezvoltarea economică, importanța protejării drepturilor de proprietate intelectuală și rolul EUIPO în promovarea și protejarea acestor drepturi.

Cu un mesaj de salut în fața studenților a venit și Eugeniu Rusu, Director general al AGEPI, care le-a vorbit despre rolul proprietății intelectuale în dezvoltarea economică, socială și culturală. „AGEPI și ASEM au construit o relație de colaborare solidă și de lungă durată, iar acest lucru se reflectă în numeroasele inițiative comune pe care le-am desfășurat împreună. Fie că este vorba despre sesiuni de informare la AGEPI pentru a vă familiariza cu sistemul național de protecție și valorificare a drepturilor de proprietate intelectuală sau despre comunicările pe care le-am avut la ASEM, scopul nostru comun a fost întotdeauna de a promova cunoștințele și bunele practici în acest domeniu vital”, a menționat Eugeniu Rusu.

Programul Pan-European Seal (PES)

Din 2014, EUIPO împreună cu Oficiul European de Brevete (OEB) implementează programul PES pentru a consolida colaborarea în domeniul PI și a promova o legătură puternică între comunitatea academică și piața muncii. În prezent, la PES participă 142 de universități partenere din 27 de state membre ale UE și 11 state semnatare ale Convenției Europene de Brevete. Acestea au acces la mai multe proiecte în curs de desfășurare, în special: un stagiu, plătit, de un an de zile la EUIPO (Alicante, Spania) sau la OEB (München, Germania), deschis absolvenților de universități; participare la cursuri de formare și alte evenimente; vizite de cercetare la EUIPO.

EUIPO a decis să extindă și mai mult programul prin deschiderea acestuia către țările beneficiare ale proiectelor finanțate de UE, pe care le implementează prin intermediul unor memorandumuri de înțelegere bilaterale între EUIPO și universități din statele respective.