2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

Tendințe și provocări în dezvoltarea sistemului național de proprietate intelectuală discutate în cadrul Simpozionului științifico-practic anual „Lecturi-AGEPI”

21.04.2022

În perioada 19-20 aprilie curent, s-a desfășurat Simpozionul științifico-practic anual „Lecturi AGEPI”, ediția a 23-a. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în format online. Genericul acestei ediții a fost: „Tendințe și provocări în dezvoltarea sistemului național de proprietate intelectuală – 30 de ani de la constituire”. Simpozionul a avut drept scop crearea unei platforme de discuții și socializare, care să permită schimbul de idei și de identificare a noilor perspective pentru gestionarea eficientă a celor mai mari provocări în domeniul proprietății intelectuale (PI).

Simpozionul se încadrează în seria de manifestări dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, tematica acestui an fiind „Proprietatea intelectuală și tinerii: inovând pentru un viitor mai bun”.

La eveniment au participat specialiști din domeniul proprietății intelectuale, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu responsabilități în domeniu din sfera științei și inovării, mandatari autorizați și consilieri în proprietate industrială, inventatori, profesori, studenți, precum și reprezentanți ai Oficiului European de Brevete (OEB), Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM), Universității Politehnica București etc.

Simpozionul a fost deschis de către Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, care a mulțumit celor prezenți pentru implicare și dorința de a împărtăși din experiența lor și de a-și extinde orizonturile cunoașterii. De asemenea, managerul instituției a reiterat efectele negative ale pirateriei, contrafacerii și plagiatului, a subliniat beneficiile  obiectelor de proprietate intelectuală și a vorbit despre importanța susținerii autorilor și inventatorilor.

Pe parcursul Simpozionului, au fost prezentate 21 de comunicări axate pe domeniul proprietății intelectuale și domeniile adiacente. Au fost abordate subiecte privind protecția drepturilor de PI, evoluțiile din domeniul protecției proprietății intelectuale, asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală și cadrul normativ aferent; economia, managementul și valorificarea obiectelor de proprietate intelectuală, conexiunea între transferul tehnologic și proprietatea intelectuală etc.

În finalul evenimentului, Directorul general adjunct al AGEPI, Natalia Mogol, a mulțumit atât persoanelor care au participat cu comunicări în cadrul sesiunilor, cât și celor care au intervenit cu comentarii și dezbateri, încurajându-i să continue cercetările și studiile în domeniul proprietății intelectuale.

Comunicările prezentate la Simpozion vor fi publicate în perioada imediat următoare pe pagina web a AGEPI, la următoarea adresă: https://agepi.gov.md/ro/content/program_lecturi_2022 . Înregistrările video vor putea fi urmărite pe canalul de Youtube al Agenției: https://bit.ly/3rIJ58Z