2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Proprietatea intelectuală în UE şi Republica Moldova, subiect discutat în cadrul unei conferințe online

21.08.2020

Pe 20 august curent, reprezentanții Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au participat  la Conferința “Dezvoltarea proprietății intelectuale în UE şi Republica Moldova: provocări și perspective”.

Evenimentul, planificat inițial pentru 12 martie 2020, dar amânat din cauza pandemiei COVID 19, a fost organizat de Asociația de cultură juridică Henri Capitant Moldova, în cadrul proiectului Jean Monnet Chair “European Union for Intellectual Property Rights” (EUPROIN), în parteneriat cu AGEPI.

La Conferință au participat reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor de învățământ superior, ai organizațiilor de cercetare-dezvoltare și ai mediului de afaceri.

Scopul evenimentului a fost de a consolida înțelegerea și conștientizarea cercetătorilor din Republica Moldova cu privire la dezvoltarea proprietății intelectuale (PI) în UE și Moldova, de a informa și sensibiliza reprezentanții ONG-urilor și funcționarii publici din ţara noastră cu privire la importanța dezvoltării PI pentru integrarea și creșterea economică a Moldovei, de a analiza realizările și problemele dezvoltării PI în UE și Moldova, de a crește vizibilitatea cercetării Republicii Moldova cu privire la problemele legate de protecția PI etc.

În deschiderea evenimentului online, Viorel Iustin, Director general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, a menționat că: „Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au înregistrat în ultimii ani un ritm de dezvoltare accelerat. Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere asigură Republicii Moldova apropierea de standardele și valorile europene.

Astăzi, putem cu certitudine afirma că legislația națională de PI a fost ajustată la acquis comunitar, asigurând utilizatorilor sistemului de PI din Republica Moldova aceleași drepturi și obligații ca și pe teritoriul UE.

Totuși, având în  vedere că  sistemul național de PI este unul tânăr, utilizarea acestuia de către agenții economici din R. Moldova este relativ scăzută în comparație cu situația din țările europene cu o tradiție de peste 100 de ani de experiență.

Anume din acest considerent, AGEPI depune eforturi considerabile în promovarea cunoștințelor de proprietate intelectuală, iar Conferința de astăzi reprezintă o platformă excelentă pentru transferul de cunoștințe și bune practici, pentru dezbaterea și identificarea celor mai bune soluții de creștere a competitivității prin valorificarea obiectelor de PI.”

Discuţiile în cadrul conferinței au fost structurate pe următoarele panele:

  • Proprietatea intelectuală și concurența: interferențe și provocări,
  • Proprietatea intelectuală și industriile creative,
  • Integrarea europeană și protecția proprietății intelectuale.

În cadrul evenimentului, participanții au avut oportunitatea de a se conecta la un mediu interactiv și de a pune întrebări raportorilor, printre care specialiști din cadrul AGEPI cu o vastă experiență în pe domeniile abordate: Natalia Mogol, expert cheie în cadrul proiectului Jean Monnet EUPROIN, Director general adjunct al AGEPI, Andrei Moisei, consultant principal în cadrul AGEPI și Eugeniu Rusu, consultant principal, Direcția Drept de Autor AGEPI. Persoanele prezente la această conferință online au obținut informații complexe privind dezvoltarea proprietății intelectuale în UE şi Republica Moldova.

Dacă nu ați reușit să participați online, puteți privi în reluare evenimentul pe canalul de Youtube al Proiectului Jean Monnet: https://www.youtube.com/channel/UC7KoTnysFhfuTSXG_i4cqMA