2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale: Gandeste. Inventeaza. Creeaza!

15.04.2005

Si in acest an la 26 aprilie va fi marcata, pentru a cincia oara, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Genericul din acest an al acestei zile: "Gandeste. Inventeaza. Creeaza!" este adresat, in special, generatiei tinere. In Republica Moldova ca si in majoritatea tarilor lumii cu aceasta ocazie sunt organizate diverse actiuni pentru a pune in valoare potentialul si importanta proprietatii intelectuale in societate.

La AGEPI catre Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale se efectueaza un specific bilant al celor infaptuite de colectiv pe parcursul unui an de activitate se organizeaza o serie de activitati prin care se popularizeaza importanta proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii.
Pe parcursul lunilor anterioare s-au organizat o serie de seminare specializate in deplasare: "Protectia desenelor si modelelor industriale in Republica Moldova" – la S.A. "Ionel"; "Protectia proprietatii intelectuale in Republica Moldova" – la Fabrica de conserve din Calarasi si la Vama Ungheni; "Protectia marcilor, desenelor si modelelor industriale in Republica Moldova" – la S.A. "Viorica-Cosmetic", "Brevetarea inventiilor din domeniul medicinei", la Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie "N. Testemitanu" etc.

In cadrul "Anului bibliologic - 2004" specialisti AGEPI au participat cu o expozitie si comunicari la simpozionul stiintific „Biblioteca – centru strategic in democratizarea societatii", organizat de Biblioteca Nationala.
Specialistii de la Agentie participa cu un stand, la expozitia "Small Business 2005" (Chisinau, 20-22 aprilie), in cadrul careia va fi organizat si seminarul intitulat "Proprietatea intelectuala in sprijinul intreprinderilor micului business", au prezentat diverse materiale publicitare la Salonul International de Proprietate Industriala "Arhimede" (editia a 8-a), Moscova, Rusia, precum si la Salonul International de Inventii, Tehnici si Produse Noi (editia a 33-a), la Geneva, Elvetia.
In preajma Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale se inscrie si traditionalul Simpozion stiintifico-practic "Lecturi AGEPI" cu genericul "Inovarea creeaza viitorul". Editia a VIII-a isi va tine lucrarile la 20 - 21aprilie. Aici va avea loc un fructuos schimb profesional de opinii si experiente, dezbaterea problemelor inerente procesului de creare, protectie juridica si valorificare a obiectelor de proprietate intelectuala, promovarea procesului inovational si a transferului tehnologic, incurajarea spiritului inovativ.
La Simpozion au fost invitati cercetatori de la ASM, institutii de cercetare si de invatamant superior, specialisti de la ministere si departamente, oaspeti de la Oficiul de brevete si marci din Romania.

Sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale va avea loc pe 26 aprilie, ora 11:00, in sala de conferinte a AGEPI, cu participarea conducerii AGEPI si a ASM, a reprezentantilor institutiilor stiintifice si de invatamant superior, oamenilor de afaceri.
In cadrul manifestarii vor fi inmanate diplome si mentiuni ale AGEPI celor mai activi solicitanti (persoane fizice) si reprezentanti in proprietatea industriala ai anului (aprilie 2004 – aprilie 2005). De asemenea, vor fi desemnati castigatorii concursului republican "Inventia anului" (nominalizarile: "Inventia anului - 2004", "Modelul de utilitate al anului 2004", "Inventia anului 2004 creata de cel mai tanar inventator").
Concursul a fost lansat in premiera in primavara anului 2004 de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala si Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor din Republica Moldova. La acest concurs au fost prezentate 39 de inventii /modele de utilitate protejate pe teritoriul Republicii Moldova.
La sedinta solemna vor fi inmanate de asemenea si distinctiile obtinute de inventatorii din Republica Moldova la cel de-al 33-lea Salon International de Inventii, Tehnici si Produse Noi de la Geneva, Elvetia (6-10 aprilie 2005).
Intre manifestarile de program este si prezentarea conditiilor de desfasurare a celei de-a 5-a editii a Concursului jurnalistilor care reflecta tematica proprietatii industriale, rolul produsului intelectual in relansarea social-economica a tarii, importanta drepturilor de proprietate industriala, promovarea inventivitatii si a spiritului creator, implementarea inovatiilor.

Totalurile acestui concurs vor fi anuntate, traditional, in cadrul Expozitiei Internationale Specializate "INFOINVENT-2005".
Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale va constitui si in acest an un bun prilej pentru promovarea realizarilor din sfera cercetare /dezvoltare, stimularea activitatii inovative, colaborarea internationala in domeniul proprietatii intelectuale.