2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale – 2011

14.04.2011

Conturand viitorul

Mesajul dlui Francis GURRY, 
Director General al Organizatiei Mondiale
a Proprietatii Intelectuale (OMPI)

Designul vizeaza toate aspectele creativitatii umane. Acesta da forma lucrurilor pe care le apreciem, de la produse mestesugaresti traditionale la aparate electronice, de la edificii si biciclete la articole ce tin de moda si mobilier. Despre design s-a spus ca este „inteligenta in forma vizibila”.

Designul reprezinta confluenta dintre forma si functie. Acesta determina aspectul exterior si gradul de percepere ale produselor pe care le folosim zi de zi – de la articole de uz casnic la cele mai recente minicomputere cu ecran tactil. Designul imbina utilul cu placutul. El da stil inovarii.

In acest an, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale aduce un elogiu rolului pe care il joaca designul in afaceri, in societate si in conturarea viitoarelor inovatii.

Cunoscut initial sub numele de „estetica industriala”, designul ne permite sa deosebim intre ele obiectele fabricate in serie, el face ca un produs sa fie mai atractiv decat altul sau ca un brand sa fie mai popular decat altul. Odata cu aparitia unui desen sau model nou, apare dorinta de a explora noi domenii, de a imbunatati si extinde experienta consumatorului. Un design reusit va face produsul mai simplu, mai confortabil si mai sigur in utilizare.

Astazi, in conditiile unei preocupari crescande pentru un mod de viata ecologic, tot mai multi creatori impartasesc conceptul de “designing out waste”. Procesele durabile de proiectare pot contribui la reducerea costurilor de productie si a impactului negativ asupra mediului. Proiectele viitorului vor fi in mod necesar ecologice, iar sistemul de proprietate intelectuala ii va incuraja pe creatori in acest sens, ajutandu-i sa-si protejeze desenele si modelele originale impotriva copierii si imitarii neautorizate.

Pe pietele internationale, companiile au nevoie sa obtina pentru desenele si modelele lor o protectie rapida si putin costisitoare simultan in mai multe tari. Sistemul de la Haga pentru inregistrarea internationala a desenelor si modelelor industriale – care simplifica aceasta procedura – a cunoscut anul trecut o crestere de 30% a numarului de cereri internationale.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale-2011, OMPI se raliaza guvernelor, organizatiilor, scolilor si intreprinderilor din intreaga lume pentru a aduce un omagiu designerilor de astazi care contureaza lumea de maine.