2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Zilele Europei marcate de AGEPI la Chișinău și Soroca

18.05.2015

La 10 și 16 mai curent, la Chișinău și Soroca, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuala din Republica Moldova (AGEPI) a participat alături de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și alte autorități publice din țară la celebrarea Zilei Europei în cadrul Orășelului European. Evenimentul este organizat anual de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și consemnează aniversarea Declaraţiei din 9 mai 1950 a Ministrului afacerilor externe al Franţei Robert Schuman, zi considerată drept data inițierii integrării europene.

În cadrul Orășelului European au fost organizate diverse activități, participanții prezentând informaţii referitoare la proiectele în curs finanţate de către Uniunea Europeană, totodată fiind împărtăşite elemente ale culturilor și bucătăriilor naționale.

Evenimentul din 10 mai a fost deschis de către președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, care în mesajul său a salutat frumoasa intenție a Delegației UE în Republica Moldova de a organiza Orășelul European, reiterând importanța continuării parcursului european. Totodată, dl Nicolae Timofti a mulțumit reprezentanților ambasadelor a 19 state membre UE acreditate în Republica Moldova pentru fructuoasa contribuție la organizarea acestui eveniment extraordinar.  

Pe 16 mai, la ceremonia oficială de inaugurare a Festivalului Medieval Internațional „Zilele Cetăţii Sorocii – renaşterea unei legende”, desfășurat în contextul Zilelor Europei, au participat președintele Republica Moldova Nicolae Timofti, președintele Parlamentului Adrian Candu, prim-ministrul Republicii Moldova Chiril Gaburici, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola și alți oficiali de rang înalt.

Festivalul s-a derulat pe parcursul a două zile, marcând finalizarea procesului de renovare a Cetății Soroca în cadrul proiectului Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina - Republica Moldova ”Bijuterii Medievale: Hotin, Soroca, Suceava – Mejekss”, care a fost orientat spre crearea ”podurilor” între cele trei țări. Programul promovează, de asemenea, o mai mare interacțiune între oamenii și comunitățile care trăiesc în zonele de frontieră. După restaurare, Cetatea Sorocii va intra în circuitul turistic european şi internațional, reprezentând un monument istoric extrem de valoros.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a folosit aceste prilejuri pentru a promova informația privind implementarea valorilor europene în domeniul proprietății intelectuale și pentru a informa publicul larg despre proiectele realizate de către AGEPI cu asistenta UE. Vizitatorii Orășelului european au fost familiarizați cu activitățile instituției noastre, cu publicațiile elaborate de către AGEPI cu suportul partenerilor europeni, având posibilitatea să cunoască proiectul TecTnet Rețeaua de Transfer Tehnologic, realizat în cadrul unui Proiect TEMPUS de un consorțiu moldo-european, parte a căruia este și AGEPI.