2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

A X-cea editie a Simpozionului anual „Lecturi AGEPI”

19.04.2007

La 19 aprilie 2007 la AGEPI si-a inceput lucrarile Simpozionul anual „Lecturi AGEPI”, editia a X-a, jubiliara, care se va incheia la 20 aprilie. Organizatorii Simpozionului sunt Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala cu sustinerea Biroului de Cooperare Tehnica al Germaniei prin proiectul Sustinerea unor Unitati si Organizatii Economice din Moldova.

La Simpozion vor prezenta comunicari cercetatori de la ASM, institutii de cercetare si de invatamant superior, specialisti de la AGEPI, ministere si departamente, precum si de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM) si Oficiul Roman pentru Dreptul de Autor (ORDA).

In cuvantul sau de salut, Ion Daniliuc, vicedirector general AGEPI, a estimat realizarile recente ale Agentiei privind perfectionarea legislatiei din sistemul protectiei Proprietatii Intelectuale, eforturi sustinute in plenitudine de structurile Uniunii Europene. Spre sfarsitul anului 2007 se asteapta finalizarea acestei munci complexe, care se va solda cu adoptarea unui cadru normativ-legislativ calitativ nou. Anume aspectelor juridice ale sistemului de protectie a obiectelor de proprietate intelectuala sunt consacrate, in mare parte, comunicarile propuse pentru editia jubiliara a Simpozionului.

Dorian Chirosca, vicedirector general AGEPI pe problemele ce tin de dreptul de autor si drepturile conexe, a multumit organizatorilor pentru munca depusa pe parcursul celor 10 ani in care „Lecturile AGEPI” au devenit o actiune cu un impact substantial asupra domeniului de proprietate intelectuala. In cadrul acestuia specialisti din sferele de interferenta ridica problemele arzatoare si gasesc solutii pe care le inainteaza organelor de resort pentru adoptare.

„Proprietatea intelectuala are valoare atunci cand este pusa in circuit”. Acest postulat reflecta conjugarea eforturilor tuturor mediilor intelectuale in scopul valorificarii plenare a proprietatii intelectuale, a mentionat la deschiderea Simpozionului academicianul Valeriu Canter, coordonator al Sectiei de Stiinte Fizice si Ingineresti a ASM. Potrivit ultimelor date statistice, in tarile industrial dezvoltate circa 20% din valoarea PIB-ului provin din valorificarea OPI, indice spre care e necesar sa tinda orice tara. In contextul statului nostru, s-ar putea converti cu succes resursele genetice autohtone pe un fagas modern, in consens cu lansarea recentelor initiative economice, a incheiat academicianul Valeriu Canter.

In cadrul conferintei sunt abordate si probleme ce tin de elaborarea, protectia si implementarea inventiilor, a realizarilor stiintifice, altor obiecte de proprietate intelectuala in economia nationala, incurajarea activitatii inovationale.

Simpozionul in cauza se inscrie in actiunile consacrate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, care va fi sarbatorita la 26 aprilie. Genericul proclamat de OMPI in anul 2007 pentru celebrarea acestui eveniment remarcabil este: „Incurajarea creativitatii”.