2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Vizita delegatiei OSIM la AGEPI

09.11.2007

In scopul efectuarii unui schimb de experienta in domeniul editorial-poligrafic si bibliotecar, in perioada 5-9 noiembrie 2007 la AGEPI a avut loc o vizita de lucru a delegatiei Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM). Din componenta grupului de lucru au facut parte doamnele: Cristina Bararu, sefa Serviciului editura, tipografie, Mariana Mosoianu, sefa Serviciului biblioteca juridica si tehnica, Adriana Negoita, redactor responsabil al Buletinului Oficial de Proprietate Industriala (BOPI).

In cadrul vizitei au avut loc intalniri cu administratia AGEPI, cu colaboratorii Sectiei editura, Sectiei redactia „Intellectus” si mass-media, Sectiei biblioteca si colectia arhiva ale Departamentului promovare si editura. Discutiile s-au axat pe fluxul editare-multiplicare a publicatiilor oficiale si promotionale din domeniul PI, completarea fondului bibliotecar, constituirea Colectiei nationale de brevete, activitatea de conservare si restaurare a dosarelor s.a.

Pe 6 noiembrie s-a desfasurat masa rotunda „Biblioteca si proprietatea intelectuala”. Printre participanti au fost specialistii de la OSIM, reprezentantii bibliotecii Academiei de Stiinte a Moldovei, Universitatii Agrare de Stat din Moldova, Universitatii de Stat „A. Russo” (mun. Balti), Universitatii Tehnice a Moldovei, Bibliotecii Republicane Tehnologico-Stiintifice, Departamentului informational-bibliografic al ULIM, colaboratorii AGEPI.

Au fost audiate rapoarte la temele: utilizarea bazelor de date in acordarea asistentei informationale utilizatorilor interesati de proprietatea intelectuala; antrenarea bibliotecilor universitare in procesul de promovare a PI; concursul republican „Biblioteca – partener in promovarea PI” la cea de-a II-a editie; saloanele de carte ca mijloc de promovare a publicatiilor din domeniul PI; colectia nationala de documente in domeniul PI la Biblioteca Republicana Tehnologico-Stiintifica; sisteme de clasificare a documentatiei de brevet aplicate la biblioteca AGEPI; colectia de rapoarte stiintifice in sprijinul promovarii PI etc.

Delegatia OSIM a oferit participantilor la masa rotunda informatii ample privind activitatea bibliotecii specializate OSIM ce functioneaza din anul 1963. Biblioteca este complet informatizata din anul 2000, cand a fost finalizata scanarea brevetelor romanesti de la 1906 pana in prezent. Tot atunci au inceput sa fie utilizate bazele de date electronice. Salile de lectura ale bibliotecii OSIM deservesc utilizatorii in scopul studiului, cercetarii si documentarii. Printre serviciile acordate sunt:

  • oferirea informatiilor din domeniul PI;
  • consultarea bazelor de date proprii pentru identificarea si localizarea documentelor de interes;
  • consultarea resurselor Internet;
  • consultarea documentelor pe suport de hartie, CD-ROM sau on-line etc.

    Programul vizitei a inclus si o intalnire a delegatiilor AGEPI si OSIM cu administratia, profesorii si studentii de la facultatile de fizica, matematica, informatica, agroecologie si limbi straine ale Universitatii de Stat „A. Russo” din mun. Balti. La intalnire au participat dr., conf. univ. Eugeniu Plohotniuc, rectorul Universitatii „A. Russo”, acad. Nicolae Filip, Elena Harconita, directorul Bibliotecii Stiintifice a Universitatii, lectorul Sergiu Talpa, reprezentantul AGEPI in zona de nord a republicii.

    Pe parcursul vizitei delegatia OSIM a fost informata despre relatiile de cooperare stabilite intre AGEPI si bibliotecile universitare. Biblioteca Universitatii de Stat „A. Russo” beneficiaza de asistenta metodologica din partea AGEPI, primind cu titlu de donatie seturi de publicatii ale Agentiei. Antrenata in activitatea de promovare a proprietatii intelectuale, biblioteca stiintifica din mun. Balti poseda o experienta considerabila in ceea ce priveste deservirea cititorilor care manifesta interes fata de implementarea inovatiilor, protectia drepturilor de PI etc.

    In final, a fost reactualizat Programul de colaborare dintre subdiviziunile respective ale celor doua oficii.