2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Vizita delegatiei Oficiului Comisiei Europene pentru Administrarea Programelor „TWINNING” si „TAIEX”

25.01.2007

La 23 ianuarie 2007 AGEPI a fost vizitata de conducerea Departamentului Cooperarii Economice Externe al Ministerului Economiei si Comertului. Din delegatia a facut parte: dl Timus Andrei vice-director Departamentului Cooperare Economica Externe; dna Oxana Budisi - consultant al Directiei de cooperare, atragere si coordonare a asistentei tehnice externe, precum si dl Patrick Mousnier-Lompre si dna Inesa Coman – experti al Proiectului “Support to Power” al Comisiei Europene.

In cadrul discutiilor dl Stefan Novac, Directorul General AGEPI, a informat oaspetii despre realizarile Republicii Moldova in domeniul crearii si dezvoltarii sistemului national de proprietate intelectuala, despre rolul si aportul AGEPI in elaborarea cadrului normativ-legislativ in domeniu. Un accent deosebit a fost pus pe activitatile intreprinse in ultimii 2 ani de AGEPI in scopul armonizarii legislatiei nationale in domeniu cu asquis-ul comunitar intru asigurarea crearii in Republica Moldova a unui sistem similar de protectie a proprietatii intelectuale cu cel european. Toate aceste activitati se incadreaza in masurile intreprinse de AGEPI pentru realizarea prevederilor Planului de actiuni Republica Moldova –Uniunea Europeana la capitolul „Drepturile de proprietate industriala si intelectuala.

Dl Patrick Mousnier-Lompre a prezentat informatia generala privind desfasurarea Programelor Comisiei Europene pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel Programul TAIEX reprezinta un instrument relativ nou de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii al Comisiei Europene, care se utilizeaza din anul 2005 pentru acordarea asistentei statelor membre ale Programului de vecinatate al UE. Prin instrumentul „TAIEX” Comisia Europeana ofera urmatoarele tipuri de asistenta conform unor proiecte de scurta durata si de microfinantare, cum ar fi: organizarea seminarelor si grupurilor de lucru in domeniul politicii UE, legislatiei si functionarii acesteia; vizite de lucru ale expertilor TAIEX in tarile interesate cu scopul solutionarii problemelor ce tin de activitatea legislativa si aplicarea legislatiei, vizite de informare privind practica statelor membre UE in aplicarea legislatiei ale reprezentantilor organelor de stat.

Programul TWINNING reprezinta un mecanism de acordare a asistentei in cadrul unor proiecte de lunga durata si presupune prezenta obligatorie a unui reprezentant permanent al Programului in tara beneficiara. El se refera in general la domenii ce tin de dezvoltarea structurii administrative, resurselor umane si managementului efectiv. In final au fost planificate masuri posibile de colaborare dintre AGEPI si Oficiul din Moldova pentru Administrarea Programei „TWINNING” de acordare a asistentei tehnice in scopul realizari actiunilor prioritare.

Pentru informare mai detaliata privind programele nominalizate accesati adresele web:

http://ec.europa.eu/enlargement/financial_assistance/institution_building/twinning_en.htm  (TWINNING)http://ec.europa.eu/enlargement/glossary/terms/taiex_en.htm  (TAIEX)