2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Vizita de documentare a reprezentantilor MRDA si CRDF

21.10.2008

Pe 20 octombrie 2008 la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) a avut loc vizita de documentare a reprezentantilor Asociatiei de Cercetare si Dezvoltare din RM (MRDA) si Fundatiei SUA de Cercetari Civile si Dezvoltare (CRDF).

In cadrul intalnirii cu administratia AGEPI s-au discutat aspecte referitoare la colaborarea stabilita in cadrul programului pentru dezvoltarea antreprenoriatului in sectorul tehnico-stiintific STEP (http://www.mrda.md/step/), lansat in Moldova in 2006 si derulat in cooperare cu Academia de Stiinte a Moldovei (ASM), AGEPI si Agentia de Inovare si Transfer Tehnologic (AITT).

Dupa cum a specificat Natalia Pipia, Manager principal de Programe CRDF, Republica Moldova, de rand cu Georgia si Armenia, beneficiaza de sustinerea financiara a organizatiei in domeniul tehnico-stiintific in scopul crearii unui mecanism eficient pentru dezvoltarea pietei inovatiilor.

Aceasta se realizeaza prin:

  • Facilitarea parteneriatului stiinta-business, comunicare si networking;
  • Promovarea inovatiilor si tehnologiilor noi pe piata;
  • Antrenarea tinerilor cercetatori in dezvoltarea abilitatilor de antreprenoriat.

La randul lor, Ion Daniliuc, vicedirectorul AGEPI, si Maria Rojnevschi, directorul Departamentului promovare si editura AGEPI, au informat oaspetii despre activitatile desfasurate in acest context. In special, s-a subliniat rolul pozitiv al sedintelor de lucru ale Clubului National Parteneriat „Stiinta si Business”, in cadrul carora participantilor le sunt prezentate inovatiile aplicabile din diverse domenii in scopul eventualei lor comercializari. Aceleasi obiective sunt urmarite si prin editarea si distribuirea „Catalogului Inovatiilor Top”. De asemenea, AGEPI este furnizoare de informatii specializate in scopul actualizarii Site-ului National al Inovatiilor (http://www.step.mrda.md/).

In opinia reprezentantilor AGEPI, CRDF si MRDA, este salutabila stabilirea si fortificarea relatiilor de cooperare intre oamenii de stiinta si cei de afaceri, fapt care favorizeaza negocierile directe in scopul implementarii rezultatelor cercetarilor stiintifice si comercializarii tehnologiilor noi. Pentru facilitarea comunicarii intre parti, sunt organizate periodic traininguri privind marketingul inovatiilor, seminare de popularizare, cursuri de instruire, expozitii nationale si internationale. Reuniunile specialistilor din sfera businessului si stiintei, precum si reprezentantilor organizatiilor internationale finantatoare ofera perspective mari inventatorilor, contribuind la desfasurarea unor proiecte de succes si la promovarea inovatiilor aplicabile.

In a doua jumatate a zilei de 20 octombrie (ora 14.00 – 17.00), in Sala mica a ASM a avut loc sedinta a III- a Conferintei de Venture, organizate de MRDA si ASM cu sprijinul CRDF, unde au fost ascultate si selectate proiectele ce au participat la Concursul de granturi STEP 2009.