2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Un omagiu de adio maestrului Mihai Volontir

16.09.2015

Am primit cu adâncă îndurerare şi profund regret vestea dispariţiei dintre noi a marelui actor și Om al cetății, Mihai Volontir. Alături de întregul Neam, deplângem această pierdere irecuperabilă a unei stele de primă mărime a culturii naţionale.

Înzestrat de Cel de Sus cu calităţi artistice de excepţie – un talent actoricesc viguros, voce agreabilă, muzicalitate –, Mihai Volontir și-a legat destinul de scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, unde a interpretat, de-a lungul a circa șase decenii, zeci și zeci de roluri remarcabile. S-a manifestat, de asemenea, ca o figură marcantă a filmului național, memorabile fiind rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic”, precum și cel al domnitorului Dimitrie Cantemir din filmul omonim turnat la Studioul ”Moldova-Film”.  

Creaţiile lui Mihai Volontir au fost înalt apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare, celebritatea aducându-i-o în special rolul romantic al unui țigan înțelept și iubitor de dreptate, Budulai, din serialul TV „Țiganul”. Maestrul s-a învrednicit de cele mai prestigioase premii, printre care Premiul Național al RSSM, Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, Premiul Frații Vasiliev, titlul de Artist al Poporului. Academia de Științe a Moldovei l-a desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

Marele artist a fost un luptător înflăcărat pentru cauza națională, făcând parte din primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. Semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, actorul este decorat cu cea mai înaltă distincție a statului nostru, "Ordinul Republicii".

Talentul lui Mihai Volontir ne-a purtat faima pe toate meridianele globului, ne-a promovat pretutindeni valorile culturale, creând o imagine favorabilă ţării noastre. Pentru merite deosebite și contribuția substanțială la dezvoltarea culturii şi artei teatrale la nivel naţional şi internaţional, Organizaţia Mondială a Proprietății Intelectuale i-a acordat actorului Mihai Volontir Medalia de Aur „Pentru Creativitate”.

Colaboratorii Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), care au fost şi rămân printre admiratorii neperisabilei creaţii a Maestrului, îşi aduc astăzi întregul omagiu celui care a fost şi va rămâne mereu în sufletul nostru ca o întruchipare a harului, frumosului, demnităţii artistice ale acestui Neam.

Colectivul AGEPI