2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Un model industrial protejat și implementat cu succes la Chișinau

15.05.2015

Joi, 14 mai 2015, reprezentanții AGEPI au participat la prezentarea proiectului „Le gardien des souvenirs” („Strajerul amintirilor”), un simbol care pastreaza („sta la straja”) unor frumoase poveşti de viața. In cadrul acestui proiect au  fost create celebrele „banci ale indragostiților ” de catre tanarul designer Mihai Stamati, lector al Universitații Tehnice a Moldovei (UTM), care au fost instalate in Parcul-muzeu al  tehnicii in aer liber al UTM  in cadrul ediției a IV-a a Expoziţiei lucrarilor de creație ale studenților „Creaţia deschide Universul”.

Proiectul a fost realizat de catre autor in cadrul unei burse de rezidența, oferite de Institutul Cultural Roman din Franța. Dupa ce a fost prezentata la Paris, banca a fost inregistrata ca model industrial pe teritoriul Republicii Moldova (MD) și Uniunii Europene (EM), utilizand Sistemul de la Haga privind inregistrarea internaționala a desenelor si modelelor industriale http://www.wipo.int/designdb/hague/en/showData.jsp.

La propunerea rectorului UTM, acad. Ion Bostan, autorul a implementat acest proiect și in Republica Moldova, in colaborare cu UTM. Astfel, a fost produsa o mica serie de asemenea banci, care astazi impodobesc parcul-muzeu al tehnicii in aer liber din campusul Rașcani al UTM. De menţionat ca designerul Mihai Stamati acorda o atenţie sporita nu numai aspectului exterior al creaţiilor sale, dar şi apararii drepturilor proprietaţii intelectuale asupra creațiilor sale.

La evenimentul menționat au fost prezenți ministrul culturii Monica Babuc, rectorul UTM, academicianul Ion Bostan, reprezentanții AGEPI, profesori și studenți ai UTM, persoane interesate și reprezentanții mass media.

Dna ministru a dat o inalta apreciere ideii de a amplasa aceste banci deosebite intr-un loc public din Chișinau, manifestand satisfacția ca in Republica Moldova exista tineri atat de creativi. Dna Monica Babuc a sugerat ca ideea trebuie sa aiba continuare – bancile indragostiților sa fie utilizate in toate parcurile din Chișinau!

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuala reprezentata de Simion Levițchi, director Departament marci, modele și desene industriale a inmanat designerului Mihai Stamati Diploma de mențiune speciala pentru proiectul „Strajerii amintirilor”.

La finalul evenimentului cei prezenți au avut posibilitatea de a lasa cate un mesaj autorului cu impresiile lor despre proiect pe panglici, care ulterior urmau sa fie legate de bancile amplasate in Parcul UTM.