2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

TV7: Agentia pentru protectia proprietatii intelectuale a marcat 20 de ani de activitate!

12.09.2012

Agentia pentru Protectia Proprietatii Intelectuale a marcat 20 de ani de activitate. Cu acest prilej, conducerea agentiei a trecut in revista principalele succese obtinute de-a lungul anilor. De remarcat a fost nu doar volumul mare de cereri pentru protectia obiectelor de proprietate intelectuala, dar si consolidarea cadrului normativ adus de curand in concordanta cu cel european.

Pe an ce trece, numarul celor care utilizeaza serviciile AGEPI este in crestere. Si asta pentru ca in conditiile de concurenta globala, agentii economici, dar si persoanele fizice orientate spre o distributie exclusiva pe piata, isi cauta protectie juridica. Statisticile arata ca, cele mai solicitate obiecte de proprietate intelectuala raman a fi marcile. In anul 2011 numarul de cereri crescand cu 6,2 la suta in comparatie cu anii precedenti.

Lilia Bolocan, director, Agentia pentru protectia proprietatii intelectuale: - Ce vorbeste ca piata noastra este in dinamica. Apropo, din totalul de marci depuse, 70% sunt solicitantii straini. Ceea ce vorbeste ca piata noastra si marketingul moldovenesc este interesant pentru straini.

Pe de alta parte, la capitolul inventiilor stam mai bine. In conditiile de criza si lipsa mijloacelor financiare, in special din domeniul stiintei, agentia elibereaza anual in jur de 250 de brevete de inventie.

Tudor Jovmir, examinator, departamentul inventii al AGEPI: - Noi chiar mergand pe strada putem sa observam inventii brevetate la noi. De exemplu, panouri publicitare, manere formative in troleibuze, ele sunt brevetate la noi. Altele ar fi preparate medicale, produse alimentare. Vreau sa va spun ca brevetul numarul 1 al RM este un preparat FIBROFIT, lansat in 1994.

Altceva este ca si acestea ar putea sa ramana valabile doar pentru oamenii de stiinta din garda veche, si asta pentru ca de multe ori o inventie se stopeaza la procesul de brevetare.

Liliana Bolocan, director, Agentia pentru protectia proprietatii intelectuale: - Aici, o implicatie importanta ar avea si sectorul privat, care ar fi atras de posibilitatile financiare ale unui brevet si care ar dori sa riste investind financiar in implementarea unui brevet, este un segment care are tot potentialul pentru dezvoltare.

Tudor Jovmir, examinator, departamentul inventii al AGEPI: - Care a fost ultima inventie brevetata la AGEPI? – In domeniul medicinii, o metoda de vaccinare. Dar cea mai mare placere din ultimii ani am avut-o de la o inventie cu privire la obtinerea unui preparat foarte activ din biohumus.

Printre alte obiecte de proprietate intelectuala oferite de AGEPI se numara certificate de inregistrare a desenului sau modelului industrial, brevete pentru soiuri de plante, certificate de inregistrare a obiectelor dreptului de autor.

INGA CEBOTARI, VITALIE SOBOL PETRU COTIDIAN
Publicat Marti, 11 Septembrie 2012, 17:26

http://tv7.md/ro/news/agen-ia-pentru-protec-ia-proprieta-ii-intelectuale-a-marcat-20-de-ani-de-activitate-15685.html