2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Transformarea digitală, discutată în cadrul unui Atelier de lucru

09.09.2022

La 9 septembrie, la Chişinău, a avut loc Atelierul de lucru în domeniul PI „Rolul tehnologiilor în consolidarea capacităţilor instituţionale ale oficiilor de PI: Transformarea digitală”. Atelierul a avut loc în format hibrid şi a fost organizat de către AGEPI cu sprijinul proiectului UE „Suport pentru dialogul structurat în domeniul politicilor, coordonarea punerii în aplicare a Acordului de Asociere şi îmbunătăţirea procesului de aproximare legală” pentru Republica Moldova, în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Oficiul European de Brevete (OEB) și Oficiul Uniunii Europene de Proprietate Intelectuală (EUIPO).

În deschidere, Directorul general AGEPI, Eugeniu Rusu şi-a exprimat certitudinea că atelierul va deveni o platformă de comunicare, în cadrul căreia toți vor putea împărtăși experiența legată de noile tehnologii : implementarea, provocările şi reuşitele.

Habip Asan, Directorul Sectorului pentru țările dezvoltate și în tranziție din cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) a remarcat actualitatea şi necesitatea subiectelor de pe agenda atelierului şi a îndemnat pe cei prezenţi să participe activ la discuţii.

De asemenea, cu un mesaj de salut a venit și Primoz Vehar, Liderul Proiectului UE „Suport pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală” pentru Republica Moldova.

Programul atelierului a fost structurat pe următoarele subiecte de discuţii:

I Baze de date globale și capacități de analiză a datelor de PI;

II Implementarea tehnologiilor IT moderne: Cloud Computing, Inteligența Artificială etc., în vederea îmbunătățirii calității serviciilor de PI;

III Schimb de date și cooperare în domeniul PI;

Masa rotundă: Cadrul legal, lacune și evoluții. Capitalul uman și alfabetizarea digitală.

Specialiști din Republica Moldova, Austria, Republica Serbia, Olanda, Slovenia au prezentat experiențele de implementare a tehnologiilor moderne, cum are loc schimbul de date și cooperarea internațională.

Atelierul de lucru face parte din lista evenimentelor dedicate celor 30 de ani de la fondarea AGEPI.

Link-ul cu lucrările Atelierului va fi disponibil în curând.