2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminar la UTM: Studenții de la Facultatea de Design, instruiți în domeniul proprietății intelectuale

29.11.2023

Pe 29 noiembrie 2023, aproape 50 de studenți ai anului IV din cadrul programelor de studii „Design vestimentar industrial”, „Design şi tehnologii poligrafice” şi „Tehnologia şi designul confecțiilor textile”, Facultatea de Design a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) au participat la un seminar organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Evenimentul și-a propus să ofere studenților o perspectivă detaliată asupra sistemului național de protecție a proprietății intelectuale și să evidențieze oportunitățile de valorificare a acestuia.

Astfel, în cadrul seminarului, Andrei Moisei, specialist coordonator, Secția comunicare și instruire a AGEPI, a vorbit studenților despre proprietatea intelectuală în activitatea de design. Specialistul AGEPI a prezentat studenților exemple concrete din practica națională și internațională pentru a sublinia importanța și opțiunile de valorificare a rezultatelor activității de inovare și creație. A discutat aspecte juridice legate de proprietatea intelectuală și a evidențiat necesitatea protejării acestor creații. Specialistul a oferit detalii privind posibilitățile de brevetare și înregistrare a obiectelor de proprietate intelectuală de către studenți, incluzând informații despre bazele de date relevante și taxele asociate înregistrării. El a îndemnat studenții să aibă încredere în potențialul lor creativ, să-și protejeze drepturile asupra rezultatelor activității intelectuale și să-și contureze cu claritate obiectivele pentru viitor.

"Este încurajator să vedem atât de mulți studenți interesați și dornici să învețe despre proprietatea intelectuală și impactul său în lumea designului. AGEPI se angajează să ofere cunoștințe și resurse pentru a sprijini viitorii creatori să își protejeze și să își valorifice inovațiile", a declarat Andrei Moisei.

Pentru AGEPI, instruirea în domeniul proprietății intelectuale este esențială pentru consolidarea unui mediu creativ și competitiv. Asemenea seminarii reprezintă un pilon în eforturile instituției de a promova înțelegerea și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, contribuind astfel la dezvoltarea industriei creative.