2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Sărbătoare pentru comunitatea științifică din Republica Moldova

13.06.2016

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare și 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, la 12 iunie 2016, la Complexul Etno-Cultural „Vatra” s-a desfășurat un eveniment inedit în cadrul căruia a fost sărbătorită comunitatea științifică din Republica Moldova.  

La eveniment au participat conducerea țării, oaspeți din străinătate, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai autorităților publice, instituțiilor de învățământ, ai asociațiilor culturale și de creație, mediului de afaceri și cercetători etc.

Președintele AȘM, Gheorghe Duca, a adresat un mesaj de felicitare tuturor cercetătorilor, oamenilor de știință, tuturor celor care și-au făcut o carieră și un destin din felul de a înțelege știința și celor care au conștientizat rolul acesteia pentru dezvoltare.

Un mesaj de felicitare a adresat și Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. În discursul său, șeful statului a subliniat specificul și impactul muncii savanților asupra bunăstării cetățenilor țării noastre, exprimând aprecieri pentru eforturile pe care le depun oamenii de știință, dar și deplina încredere că vor veni timpuri mai prielnice pentru activitatea nobilă a cercetătorului.

Președintele AȘM, Gheorghe Duca, le-a acordat Președintelui Nicolae Timofti și prim-vicepreședintelui Parlamentului Liliana Palihovici Medalia aniversară  „70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare”. 

În cadrul manifestării a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor „Savantul Anului”, „Tânărul Savant al Anului” și Premiilor Academiei de Științe pentru cele mai remarcabile realizări în domeniul științei.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol împreună cu președintele AȘM, Gheorghe Duca, au oferit premii jurnaliștilor, laureați ai concursului „Pârghia lui Arhimede”, pentru succese în promovarea, prin diverse surse media, a rezultatelor cercetătorilor și inventatorilor moldoveni, precum și a sistemului național de proprietate intelectuală.

Directorul general al AGEPI a adresat comunității științifice sincere felicitări, urări de sănătate și prosperitate, precum și noi realizări importante. Octavian Apostol a dat asigurări oamenilor de știință de toată susținerea specialiștilor AGEPI în procesul de informare și consultare cu privire la protecția invențiilor, soiurilor de plante și a altor obiecte de proprietate intelectuală atât în Republica Moldova, cât și peste hotare.

De asemenea, AGEPI a fost prezentă la eveniment cu un stand informațional, unde specialiștii Agenției au promovat sistemul național de proprietate intelectuală și au oferit consultații cu privire la protecția obiectelor de proprietate intelectuală, precum și au diseminat pliante informative privind intrarea în vigoare la 1 noiembrie 2015 a sistemului de validare a brevetelor europene pe teritoriul Republicii Moldova etc.

De-a lungul întregii zile aniversare, a avut loc o serie de manifestări, unde fiecare vizitator, a avut ocazia să afle cum e să fii cercetător și să descopere lumea științei prin experimente interactive, concursuri și expoziții, lupte medievale și sportive, degustări și prezentări gastronomice, au fost organziate expoziții de inventică și fotografice din istoria cercetării. Tinerii savanți au concurat în cadrul concursului interactiv Science Slam, unde a convins publicul, într-o manieră originală, despre importanța descoperirilor lor.

Manifestările jubiliare au culminat cu un concert festiv, iar printre artiștii care au evoluat  pe scena Complexului „Vatra”  au fost mai multe formații etnofolclorice, Orchestra Prezidențială, Brio Sonores, formația etnofolclorică „Ștefan Vodă”, corul ASEM Chișinău Youth Orchestra și Alex Calancea Band etc.