2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Republica Moldova a găzduit reuniunea Grupului de lucru la nivel de experți din Caucaz și Europa de Est privind drepturile de PI

16.12.2023

Pe 16 decembrie, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a treia reuniune a Grupului de lucru la nivel de experți în proprietate intelectuală, facilitată de Programul de Dezvoltare a Dreptului Comercial (CLDP) din cadrul Departamentului de Comerț al Statelor Unite ale Americii în cooperare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Obiectivul acestui grup de lucru este de a identifica provocările comune pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) și de a elabora recomandări pentru cooperarea regională între țările din Caucaz și Europa de Est. Prin promovarea unei mai mari armonizări și cooperări în regiune, se urmărește îmbunătățirea eficienței regionale în utilizarea proprietății intelectuale și dezvoltarea comercializării acesteia în conformitate cu standardele internaționale.  

La reuniunea curentă au participat delegați din Armenia, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Delegația Republicii Moldova a inclus reprezentanți ai AGEPI, Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, precum și ai Serviciului Vamal.

În deschiderea evenimentului, Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu a menționat că: „Republica Moldova este mândră să fie gazda acestei reuniuni, marcând astfel un moment important în consolidarea colaborării noastre regionale. Obiectivul nostru comun este de a identifica provocările și oportunitățile din domeniul asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală din țările noastre.  Suntem aici să înțelegem, să colaborăm și să dezvoltăm recomandări care să sprijine o cooperare regională eficientă. Într-o lume tot mai interconectată, colaborarea regională în domeniul PI devine tot mai esențială. Prin schimbul de informații, cele mai bune practici și dezvoltarea unor standarde comune, putem crea un mediu propice pentru inovare și dezvoltare economică sustenabilă.”

Ediția curentă a reuniunii s-a axat pe provocările comune legate de identificarea și urmărirea bunurilor contrafăcute la frontiere, în speranța de a dezvolta soluții comune. În cadrul reuniunii, experții internaționali au prezentat cele mai bune practici în ceea ce privește aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale, strategiile eficiente în ceea ce privește implicarea sectorului privat în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală și provocările regionale în ceea ce privește contrafacerea bunurilor în sectoare cheie.

Discuțiile în cadrul Grupului de lucru au fost moderate de către experții CLDP, drept urmare a acestora s-a decis continuarea eforturilor de identificare a soluțiilor optime pentru îmbunătățirea cooperării regionale pe dimensiunea proprietății intelectuale.

Amintim că Grupul de lucru la nivel de experți în proprietate intelectuală a fost înființat la Batumi, Georgia, pe 27 iulie 2022 iar țările invitate inițial să formeze grupul de lucru sunt Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.