2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Proprietatea intelectuală, pe agenda discuțiilor în cadrul reuniunii Comitetului mixt moldo-american pentru cooperare comercial-economică

28.03.2023

Pe 28 martie, la Chișinău, a avut loc cea de-a șasea reuniune a Comitetului mixt moldo-american pentru cooperare comercial-economică.

Delegația Statelor Unite ale Americii a fost condusă de către reprezentantul comercial adjunct al SUA, Jayme White, iar delegația Republicii Moldova, de către vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

În cadrul evenimentului s-au discutat prioritățile cooperării bilaterale și modalitățile de eficientizare a cooperării comercial-economice moldo-americane. Printre subiectele care au fost abordate la acest comitet au fost: facilitarea comerțului dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, importanța transparenței legislației și practicilor regulatorii, angajamentele de recunoaștere continuă a standardelor internaționale, dar și îmbunătățirea atractivității investiționale a Republicii Moldova, cu accent pe cooperarea economică și domeniul tehnologiilor informaționale.

În același timp, a fost evidențiată importanța și beneficiile pentru creșterea economică ce derivă din respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

În cadrul reuniunii, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Eugeniu Rusu, a familiarizat delegația SUA cu ultimele evoluții în domeniul proprietății intelectuale din Republica Moldova, discuțiile axându-se în special pe asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).

De asemenea, delegația SUA a fost informată despre mecanismul asigurării respectării DPI în Republica Moldova, competențele oficiului de proprietate intelectuală și ale autorităților responsabile de monitorizarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum și despre ultimele evoluții legislative din domeniu.

Ideea privind elaborarea Raportului național privind respectarea DPI în Republica Moldova, precum și a Raportului anual, ambele oferind statistici importante și de interes major pentru investitori, a fost salutată în cadrul discuțiilor referitoare la proprietatea intelectuală din cadrul celei de-a șasea reuniuni a Comitetului mixt moldo-american pentru cooperare comercial-economică.

Delegația SUA a remarcat eforturile depuse de țara noastră pentru dezvoltarea infrastructurii și reformele inițiate în domeniul economic. Oficialii au punctat deschiderea partenerilor americani pentru aprofundarea cooperării comercial-economice dintre SUA și Republica Moldova.