2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Poetul Grigore Vieru a fost distins cu Diploma si Medalia de aur OMPI

07.05.2007

La sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, desfasurata la 26 aprilie, in sala de conferinte a AGEPI, a avut loc un eveniment de mare anvergura: genialul poet al neamului nostru Grigore Vieru a fost distins cu Diploma si Medalia de aur a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale pentru succese remarcabile in domeniul literaturii. Cu aceasta ocazie, acad. Mihai Cimpoi, prezent la ceremonia de inmanare a inaltelor distinctii, a remarcat ca acest fapt are o conotatie deosebita, fiind o recunoastere pe plan international a operei si personalitatii Domniei sale. Munca indelungata a poetului basarabean a contribuit la formarea multor generatii, la promovarea inaltelor valori, asemanand-se cu opera educationala a poetului german Johann Wolfgang von Goethe, care a fost considerat poet si educator national, a subliniat acad. M. Cimpoi.

Sedinta festiva a adunat numerosi intelectuali, reprezentanti ai elitei societatii basarabene, care prin aplauzele furtunoase au confirmat dreptul inalienabil al Poetului la aceasta mentiune recenta de prestanta inestimabila. Printre distinctiile academicianului Grigore Vieru se mai numara si Diploma Internationala Premiul Andersen, titlurile de Membru de Onoare si Membru corespondent al Academiei Romane si multe altele, care pun in valoare creatia indelungata si prodigioasa a Maestrului.

In cuvantul de raspuns poetul-academician si-a exprimat recunostinta pentru aprecierea muncii lui de o viata, facuta la nivel atat de inalt prin intermediul OMPI si AGEPI. „Razele medaliei imi incalzesc inima, mai ales tinand cont de faptul ca aceasta distinctie internationala se confera, de obicei, oamenilor de stiinta. Eugen Doga si eu suntem primii oameni de arta din Republica Moldova care ne-am invrednicit de asemenea lauri”, a conchis Grigore Vieru. (Mentionam in acest context ca Diploma si Medalia de aur OMPI a fost conferita si compozitorului Eugen Doga in cadrul unei conferinte stiintifice dedicate creatiei componistice a maestrului).

Poetul Grigore Vieru si Compozitorul Eugen Doga au devenit ambasadorii neoficiali ai poporului nostru, popularizand nu numai creatia proprie, ci si Geniul neamului care le-a dat nastere.