2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Peste 150 de elevi și-au prezentat lucrările în cadrul Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”, ediția a XII-a

19.02.2024

În perioada 16-18 februarie curent, s-a desfășurat Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a XII-a. La Concursul din acest an au fost înscrise 99 de proiecte, elaborate de 159 de elevi, ghidați de 73 de profesori coordonatori.

Competiția a fost organizată de către Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în parteneriat cu Asociația Companiilor din Domeniul TIC, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu suportul Universității de Stat din Moldova, a Centrului Industriilor de Film și Media MEDIACOR și a Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO.

La ceremonia de deschidere, a fost prezentă și Directoarea generală adjunctă a AGEPI, Natalia Mogol, care a încurajat participanții să-și expună ideile și inovațiile în fața unei audiențe diverse și exigente. "Prin acest concurs, promovăm excelența în educație și încurajăm dezvoltarea abilităților creative și tehnice ale elevilor", a declarat Natalia Mogol, adăugând că speră ca această experiență să fie una inedită și plină de satisfacții pentru toți participanții.

În plus, Andrei Moisei, consultant principal în cadrul Secției comunicare și instruire a AGEPI, a realizat un seminar de informare în domeniul proprietății intelectuale, adresat profesorilor participanți la Concurs. Acest seminar a oferit cadrelor didactice oportunitatea de a înțelege mai bine importanța și modalitățile de protejare a proprietății intelectuale în contextul proiectelor științifice și inovatoare.

Competiția a fost deschisă elevilor din clasele gimnaziale și liceale, ghidați de profesori sau cercetători științifici, care au elaborat proiecte în domenii variate, cum ar fi științele naturii, științele aplicate și tehnologia informației. Printre categoriile tematice s-au numărat chimia, biologia, ingineria mecanică, inteligența artificială și multe altele, oferindu-le elevilor o platformă solidă pentru a-și exprima creativitatea și pasiunea pentru știință și tehnologie.

Premianții etapei naționale a Concursului sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din raioanele/municipiile: Bălţi, Cahul, Chişinău, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Sîngerei, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Proiectele propuse pentru participare la etapa internațională a Concursului, sunt: „Ajustarea gradului de hidrofobie al cipurilor pentru microfluidică cu ajutorul nanoparticulelor”, elaborat de Pisarenco Bogdan, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și „Flux de lucru BWA-METH pentru detectarea biomarkerilor de hipometilare globală în cancerul mamar”, elaborat de Iordachi Felicia, elevă în clasa a XII-a la Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău.

Lista premianților celei de-a XII-a ediții a Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” poate fi accesată aici.