2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Omagiu adus Maestrului Ion Druta

17.10.2008

La 16 septembrie curent la Academia de Stiinte a Moldovei (ASM) s-a desfasurat Simpozionul international cu genericul „Ion Druta - umanism si contemporaneitate”, consacrat aniversarii a 80-a a celebrului prozator al neamului nostru. Dat fiind faptul ca opera de exceptie a maestrului Ion Druta a contribuit la dezvoltarea culturii nationale, anul 2008 a fost declarat de catre Parlamentul RM „Anul Ion Druta”, iar Guvernul a aprobat un program national de actiuni dedicate scriitorului.

Manifestarea consacrata maestrului Ion Druta a inceput printr-un debut teatral al elevilor liceului ASM pentru copii dotati, care au interpretat fragmente din operele alese ale scriitorului. Ulterior, reprezentantii elitei academice si majoritatea invitatilor au adresat scriitorului felicitari.

In cadrul simpozionului jubiliar, academicianului Ion Druta i-a fost inmanata, in semn de apreciere valorica a operelor sale si de recunostinta pentru contributia deosebita la dezvoltarea artei literare si dramatice distinctia „PREMIUL PENTRU CREATIVITATE”, instituit in 2001 de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Premiul special al OPMI, alcatuit dintr-o diploma cu sigiliul si semnatura Directorului General OMPI si o medalie de aur, reprezinta respectul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale pentru valorile culturale ale unei tari, pentru autorii a caror creativitate artistica sintetizeaza rodul unor opere de arta originale de o mare valoare artistica. De asemenea premiul, care se decerneaza o data pe an pentru o tara si constituie unul dintre cele mai importante si prestigioase premii in adresa autorilor, are misiunea de a promova cunoasterea si intelegerea sistemului de proprietate intelectuala in intreaga lume. Distinctia i-a fost decernata prozatorului, dramaturgului si publicistului Ion Druta de catre viceprim-ministru Victor STEPANIUC, care a mentionat ca „prozatorul, dramaturgul, eseistul si publicistul Ion Druta reprezinta nu numai un nume de referinta in literatura din RM, ci si un veritabil clasic al literaturii nationale si este unul dintre corifeii literaturii universale”.

Prin operele sale de o inalta tinuta artistica, civica si patriotica, prin demersurile sale publice, Maestrul Ion Druta a contribuit substantial la dezvoltarea literaturii si dramaturgiei nationale contemporane, la trezirea si afirmarea constiintei nationale, la dobandirea si consolidarea independentei Republicii Moldova, la educarea patriotica si la cultivarea dragostei fata de neam si de trecutul istoric, la promovarea imaginii pozitive a tarii pe plan international.

Tradusa in mai multe limbi straine si jucata cu succes pe scena a numeroase teatre notorii din Europa si Asia, opera epica si dramatica a maestrului Ion Druta a fost si continua sa ramana unul din principalii mesageri spirituali ai poporului nostru pe meridianele lumii.

Evenimentul derulat la ASM a mai cuprins lansarea volumului „Fenomenul artistic Ion Druta” (coordonator – academicianul Mihail Dolgan). La elaborarea volumului si-au dat concursul circa o suta de savanti, istorici literari, teatrologi, regizori, eseisti, publicisti si prozatori din zece tari. Toti invitatii la simpozion au primit in dar acest volum.

Programul national de actiuni dedicate scriitorului va mai include inaugurarea site-ului specializat (www.druta.asm.md), crearea Muzeului National „Casa Mare” la Soroca, serata de creatie „Nunta melodiilor”, preconizata pentru ziua de 17 octombrie la Palatul National, montarea la Nationalul „Vasile Alecsandri” din Balti a spectacolului „Clopotnita”, editarea la Bucuresti a celei mai recente opere drutiene, „Maria Cantemir – ultima dragoste a lui Petru cel Mare”, iar la initiativa scriitorului, va fi editata seria de carte „Persoane notorii din Moldova”.