2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Misiune de documentare a EUIPO la Chișinău: Consolidarea proprietății intelectuale în Republica Moldova

22.02.2024

În perioada 20 - 21 februarie 2024, reprezentanții Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), au efectuat la Chișinău o misiune de documentare în domeniul proprietății intelectuale.

Scopul principal al vizitei a fost de a explora stadiul actual privind utilizarea și gestionarea domeniului proprietății intelectuale în Republica Moldova, precum și de a purta discuții tehnice întru identificarea priorităților și necesităţilor părților interesate în vederea pregătirii primului plan anual de lucru al Proiectului finanțat de UE ”Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală (PI) în Georgia, Moldova și Ucraina” (EU4IP).

În timpul vizitei la Chișinău, delegația EUIPO a avut întâlniri și discuții cu reprezentanții Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Delegației UE în Republica Moldova, precum și cu alte instituții implicate în ecosistemul proprietății intelectuale, inclusiv Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Educației și Cercetării, Serviciul Vamal, Camera de Comerț și Industrie, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și Oficiul Național al Viei și Vinului.

Reprezentanții EUIPO, Ignacio de Medrano Caballero, Șef, Serviciul de Cooperare Internațională, Departamentul de cooperare internațională și Ibon Ormazabal, Serviciul de Cooperare Internațională, au  prezentat experiențele și practicile din cadrul Uniunii Europene în domeniul proprietății intelectuale, precum și domeniile în care EUIPO ar putea acorda asistență statelor beneficiare.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a confirmat deschiderea instituției pentru orice inițiative care vin să dezvolte sistemul proprietății intelectuale din țara noastră. „Parteneriatul și sprijinul oferit de EUIPO și UE pot contribui semnificativ la îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind protecția proprietății intelectuale în Republica Moldova. Prin colaborarea strânsă între AGEPI și alte instituții relevante se poate asigura o mai bună aplicare a legislației și a asigurării respectării drepturilor de proprietate intelectuală în țară.”, a subliniat Eugeniu Rusu. De asemenea, el a menționat disponibilitatea specialiștilor AGEPI de a contribui la implementarea tuturor activităților planificate în cadrul proiectului, care urmează să fie oficial lansat în luna martie curent, la Chișinău.

În plus, reprezentanții EUIPO au avut un schimb de informații și perspective cu membrii Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală (Consiliul Concurenței, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, Serviciul Vamal, Procuratura etc.), identificând principalele provocări cu care se confruntă fiecare instituție în partea ce ține de asigurarea respectării drepturilor de PI în Republica Moldova și, totodată, stabilind posibilele măsuri de asistență întru depășirea acestor provocări. 

Delegația EUIPO a avut, de asemenea, întâlniri cu mandatarii autorizați și cu reprezentanții organizațiilor de gestiune colectivă, în cadrul cărora au avut loc schimburi de opinii, fiind identificate potențiale arii de asistență cu referire la asigurarea unor mecanisme eficiente de valorificare a drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.

Amintim că, EUIPO și Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene și-au unit forțele pentru a susține domeniul PI în Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Colaborarea a fost formalizată prin semnarea proiectului ”EU4IP” pe 12 decembrie 2023 de către João Negrão, Director Executiv al EUIPO, și Gert Jan Koopman, Director General al DG NEAR. Proiectul UE pune accentul pe protecția drepturilor de proprietate intelectuală prin consolidarea legislației în acest domeniu, conștientizarea beneficiilor acestora și sprijinirea țărilor partenere în parcursul de aderare la UE.

Proiectul UE ”EU4IP”, cu o durată totală de 4 ani și cu o cofinanțare totală de 4 milioane de euro din partea Comisiei și EUIPO, reprezintă un pas semnificativ pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina în direcția consolidării sistemelor naționale de proprietate intelectuală și a avansării pe calea integrării europene.