2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Mesajul dr. Kamil IDRIS de Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

04.04.2007

Anul acesta Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, sarbatorita de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, este dedicata temei incurajarii creativitatii, si anume legaturii dintre proprietatea intelectuala si creativitate. Statele membre ale OMPI sunt incurajate sa desfasoare diverse activitati de sarbatorire a Zilei Mondiale a Proprietaii Intelectuale (seminare, intalniri, prezentari, diseminari de informatii).

O informatie ampla privind activitatile desfasurate in statele membre ale OMPI cu ocazia acestei sarbatori poate fi gasita accesind WorldIPDay@wipo.int.

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a elaborat si realizeaza un Program de activitati dedicat Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale in Republica Moldova. 

Mesajul dr. Kamil IDRIS,
Directorul General al Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI),
cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale

In fiecare an, la 26 aprilie, guvernele si organizatiile din intreaga lume celebreaza impreuna cu OMPI Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Lozinca sarbatorii din acest an este „Incurajarea creativitatii”.

Pentru multe persoane legatura dintre notiunile „proprietatea intelectuala” si „creativitate” nu este deloc evidenta. Cuvantul „creativitate” se asociaza cu lumea artistilor, muzicienilor, poetilor si cugetatorilor. In acelasi timp, proprietatea intelectuala este adeseori asociata cu imaginea unor avocati severi, pledand in procese interminabile. Analizand subiectul mai minutios, constatam ca anume sistemul de proprietate intelectuala este cel care permite creatorilor sa existe.

Oriunde nu ne-am indrepta privirile, vedem reflectarea proprietatii intelectuale in actiune:

  • in culorile si elementele dramatice ale unui film de succes, produs la Hollywood - un divertisment care, pe langa satisfactie emotionala, ofera si locuri de munca unui numar substantial de persoane;
  • in cantecele unei vedete tinere din Mali, care prin vanzarile CD-urilor sale face cunoscute ritmurile africane melomanilor din intreaga lume, avand posibilitatea sa traiasca din muzica sa;
  • in viziunea unei Asociatii stiintifice de productie necomerciala, ce insuseste un dispozitiv brevetat pentru a furniza apa potabila in satele izolate;
  • in manopera fina a unui covor iranian care, fiind inregistrat ca marca, isi pastreaza autenticitatea;
  • in ultimele accesorii la moda, create de o echipa de designeri japonezi;
  • in noile metode de tratament, rezultate din cercetarile inovatoare efectuate in China, Iordania si Cuba;
  • in cartea de succes scrisa de o tanara mama, care a fascinat milioane de persoane, a lansat zeci de cariere si a obtinut venituri considerabile din drepturile de a face un film si de a vinde cartea sa.

Incurajarea creativitatii inseamna recompensarea si remunerarea talentelor creative si inovatoare pe care se bazeaza lumea si viitorul nostru. Acestui scop ii serveste proprietatea intelectuala. Acesta-i elementul-motor al activitatii OMPI. Si acesta-i motivul pentru care sarbatorim Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale.