2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Masa rotunda "Noi forme de organizare a unui sistem eficient de protectie a OPI"

25.09.2007

Noi forme de organizare a unui sistem eficient de protectie a OPI

Pe 20 septembrie curent la AGEPI a fost organizata masa rotunda „Realizarea obiectivelor Planului de actiuni RM–UE în domeniul proprietatii intelectuale”. Evenimentul a intrunit reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale (Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC), Centrul de Initiativa pentru Drepturile Consumatorului, Institutul de Reforme Penale (IRP), Asociatia „Tinerii pentru dreptul la viata"), reprezentanti in proprietatea intelectuala, specialisti de la AGEPI.

„Întrunirile lunare cu reprezentantii societatii civile, desfasurate în scopul stabilirii unor relatii de cooperare si familiarizarii publicului larg cu noile prevederi ale legislatiei referitoare la PI, au devenit deja traditionale”, a remarcat in cuvântul sau de deschidere Ion Daniliuc, Vicedirector general AGEPI. „AGEPI, este responsabila de crearea prevederilor ce se contin in legislatia europeana privind inregistrarea, protectia si apararea drepturilor de PI, depunând eforturi considerabile pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara. Specialistii AGEPI au initiat in acest an o actiune fara precedent, lucrând asupra modificarii celor 5 legi referitoare la proprietatea industriala si a legii privind dreptul de autor si drepturile conexe. În acest proces au fost atrasi consultanti europeni, ministerele interesate, mai luând in considerare toate sugestiile parvenite pe parcurs”, a subliniat I. Daniliuc.

Deoarece cele mai multe cereri de protectie sunt depuse în domeniul marcilor (pâna la momentul actual au fost depuse peste 60 mii de cereri), in acest domeniu se consemneaza si cel mai mare numar de litigii. De aceea Legea privind protectia marcilor trezeste un interes sporit. Natalia Mogol, sef Sectie marci nationale, AGEPI, care a prezentat noul proiect de Lege privind protectia marcilor, a atras atentia publicului asupra reglementarilor inedite, punând accentul pe diferentele dintre actele legislative vechi si cele noi.

Notiuni/reglementari ca: „marca agentului” sau „marca reprezentantului”, „semnele de înalta valoare simbolica”, „limitarea drepturilor prin inactiunea titularului”, „specificul transmiterii drepturilor”, „epuizarea dreptului conferit de marca”, „marcile-proprietatea statului” s.a. au generat dezbateri aprinse, fiind sugerate noi idei in scopul perfectionarii cadrului legislativ in domeniul protectiei marcilor.

Urmatoarea reuniune cu reprezentantii ONG-urilor va fi organizata pe 18 octombrie 2007.

Proiectele de legi recent elaborate pot fi consultate la adresa: http://www.agepi.md/md/proiecte_legi/