2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Masa rotunda ”Gestionarea proprietății intelectuale de către muzee”

05.12.2014

Pe 5 decembrie 2014, în sala de conferinţe a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc masa rotunda ”Gestionarea proprietății intelectuale de către muzee”. Masa rotundă a fost deschisă de catre dna Lilia Bolocan, director general AGEPI, care în luarea sa de cuvânt a menţionat importanţa muzeelor în educaţia publicului. De asemenea, cu un cuvânt de salut s-a adresat dl Eugen Sava, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, care a salutat iniţiativa AGEPI de a organiza asemenea actiuni pentru cele mai importante muzee ale republicii.

Colaboratorilor instituțiilor muzeistice din mun. Chișinău (Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Artă s.a.) le-au fost prezentate de către specialiștii Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) aspecte relevante privind beneficiile protecției, respectării și valorificării drepturilor de proprietate intelectuală.

Întrunirea  a avut drept scop promovarea rolului și importanței proprietății intelectuale pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a țării, precum și ridicarea nivelului de cultură în societate în domeniul proprietății intelectuale.

Despre gestionarea proprietatii intelectuale a muzeelor a prezentat un raport dl Ion Tiganas, dr. in drept, vicedirector general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI). In special, s-a relevat ca in contextul actual, o institutie muzeistica moderna urmeaza sa-si revizuiasca strategia de administrare a obiectelor de proprietate intelectuala pe care le detine in proprietate. Necesitatea unei asemenea abordari este dictata de utilizarea in conditii legale a pieselor muzeistice, precum si de oportunitatile de identificare a modelelor de business si a avantajelor economice pe care le ofera sistemul de proprietate intelectuala. Astfel, prin intermediul managementului proprietatii intelectuale, obiectele de muzeu pot genera surse suplimentare de venit, iar valorificarea lor nu trebuie sa afecteze drepturile tertelor persoane.

In final, participanților la masa rotunda le-au fost repartizate seturi de materiale informative în domeniul PI, printre care si publicatia OMPI ‘’Ghidul de gestionare a PI de catre muzee’’.