2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Marele Premiu al Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT-2012” a fost cucerit de Universitatea Tehnica a Moldovei

04.04.2012

In perioada 27–30 martie 2012, in incinta Complexului „Expo-Transilvania” din Cluj-Napoca, Romania, s-a desfasurat cea de a X-a editie, jubiliara, a Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT-2012”.

Manifestarea a fost organizata de catre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca in colaborare cu Camera de Comert si Industrie Cluj si „Expo Transilvania” SA din Cluj, sub egida Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Partenerii salonului au fost Academia de Stiinte Tehnice a Romaniei, filiala Cluj, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), Forumul Inventatorilor Romani, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM), Societatea Inventatorilor din Romania, filiala Transilvania.

La editia a X-a, jubiliara, a Salonului au participat 81 de universitati, institute si statiuni de cercetare, asociatii si inventatori din Romania, Ungaria, Iran, Franta, Republica Moldova, care au expus peste 400 de inventii dintr-o serie larga de domenii de activitate.

Prin traditie, Republica Moldova a participat si in anul acesta cu o delegatie numeroasa din care au facut parte reprezentantii AGEPI, AITT, USMF „N. Testemitanu”, UTM, USM, Institutului de Chimie al ASM.

Pe parcursul celor trei zile ale lucrarilor Salonului s-a desfasurat o serie de manifestari care au urmarit scopul de a oferi inventatorilor un mediu propice pentru a-si face cunoscute inventiile si a realiza contacte utile in vederea incheierii de parteneriate. Tot in cadrul Salonului a avut loc prezentarea „Dictionarului inventatorilor romani contemporani”, volumul III; Prezentarea Programului educational in domeniul managementului inovarii “Pro Inova”; workshopul cu genericul: “Stimularea dezvoltarii nationale si a colaborarii la nivelul UE prin transferul de tehnologii si idei inovative”, organizat de catre INCDO-INOE 2000, filiala ICIA Cluj-Napoca; Bursa inventiilor (intalniri ale cercetatorilor, inovatorilor si inventatorilor cu potentialii utilizatori – prezentare de tehnologii si produse).

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova a participat la Salon cu un stand informational consacrat sistemului national de PI. Totodata, AGEPI a acordat 3 medalii si o cupa: Masterandul Bod Ádám de la Universitatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca (pentru modelele de lampi interactive a caror forme pot fi modificate, acestea fiind produse dintr-un plastic flexibil); alta medalie a fost acordata Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” (pentru inventia: „Nanopulberi de hidroxiapatita si derivatii ei substituiti utilizate in scopuri medicale si procedeu de fabricare a acestora”); Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru masini si instalatii destinate agriculturii si industriei alimentare–INMA Bucuresti a fost distins cu medalia AGEPI (pentru „Echipament pentru plantat puieti forestieri in teren prelucrat”), iar Cupa AGEPI a fost inmanata Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca pentru contributii deosebite la promovarea inventicii si sustinerea inventatorilor din Republica Moldova.

Inventatorii din Republica Moldova au fost apreciati cu 8 medalii de aur, 4 – de argint, 3 – de bronz si 3 premii speciale. Marele Premiu al Salonului International al Cercetarii, Inovarii si Inventicii „PRO INVENT” a fost acordat Universitatii Tehnice a Moldovei pentru un ciclu de inventii din domeniul energiilor regenerabile. Marele Premiu al Juriului a fost oferit, post-mortem, profesorului, dr. ing. Ioan Pop, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, fost Presedinte al Filialei SIR Transilvania, Romania.

AGEPIa fost distinsa cu Medalia de aur a Salonului pentru sustinerea si promovarea inventatorilor nationali la saloanele de inventica din Romania.