2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Marcarea Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale - 2005

28.04.2005

Si in acest an la 26 aprilie tarile lumii au marcat, pentru a cincia oara, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale.
In Republica Moldova AGEPI a desfasurat o serie de activitati avand drept scop sensibilizarea specialistilor din diferite domenii ale economiei nationale asupra importantei proprietatii intelectuale in viata economica, sociala si culturala a tarii.
Astfel, pe parcursul lunilor martie-aprilie AGEPI a contribuit la organizarea unor seminare specializate in domeniul protectiei proprietatii intelectuale: „Protectia desenelor si modelelor industriale in Republica Moldova” – la S.A. „Ionel”; „Protectia proprietatii intelectuale in Republica Moldova” – la fabrica de conserve din Calarasi si la Vama Ungheni; „Protectia marcilor, desenelor si modelelor industriale in Republica Moldova” – la S.A. ”Viorica-Cosmetic”; „Brevetarea inventiilor din domeniul medicinii”, la Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu” etc.

Un alt aspect important al activitatii AGEPI il constituie acordarea asistentei informationale si sustinerea participantilor la saloanele si expozitiile nationale si internationale. Paralele cu aceasta Agentia participa si ea cu materiale promotionale si informative la diverse manifestari expozitionale. In acest context mentionam participarea specialistilor de la Agentie, cu un stand, la expozitia „Small Business 2005” (Chisinau, 20-22 aprilie), in cadrul careia a fost organizat seminarul „Proprietatea intelectuala in sprijinul intreprinderilor micului business”.
Specialisti de la AGEPI au fost prezenti de asemenea si la Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimede” (editia a 8-a), Moscova, Rusia cu un stand si diverse materiale publicitare in domeniu, precum si la Salonul International de Inventii, Tehnici si Produse Noi (editia a 33-a), Geneva, Elvetia. Pentru participare activa si promovarea inventatorilor moldoveni la aceste expozitii internationale, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a fost distinsa cu diplome de mentiune de catre Juriul International.

Pe agenda manifestarilor desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale din anul curent s-a inscris si Simpozionul stiintifico-practic “Lecturi AGEPI”, editia a VIII-a, cu genericul „Inovarea creeaza viitorul” (20-21 aprilie). Pe parcursul celor doua zile de lucru, organizatorii au realizat un schimb de experienta in domeniul proprietatii intelectuale, au luat in discutie problemele inerente procesului de creare, protectie juridica si valorificare a obiectelor de proprietate intelectuala, de promovare a procesului inovational si a transferului tehnologic, de stimulare a spiritului inovativ.
La Simpozion au participat cercetatori de la ASM, de la institutii de cercetare si de invatamant superior, specialisti de la ministere si departamente, oaspeti de la Oficiul de Brevete si Marci din Romania (OSIM).

Simpozionul a fost inaugurat, printr-un cuvant de salut, de catre Stefan Novac, Director General AGEPI, care a prezentat si un raport intitulat „Proprietatea intelectuala: realizari si perspective”. Pe parcursul celor doua zile au fost prezentate si alte rapoarte: „Protectia proprietatii industriale este un privilegiu” (Andrei Moisei, director Departament juridic, AGEPI); „Continutul dreptului subiectiv de autor” (Dorian Chirosca, vicedirector general AGEPI); „Incurajarea activitatii inovationale si stimularea spiritului inovativ in economia de piata” (Ion Sirbu, dr. hab., profesor universitar, ASEM) s.a. – circa 45 de rapoarte privind diverse teme si aspecte ale protectiei proprietatii intelectuale, audiate si discutate pe parcursul a 6 sedinte.
Momentul de varf al sarbatorii l-a constituit sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, care a avut loc pe 26 aprilie in sala de conferinte a AGEPI, cu participarea conducerii AGEPI si a ASM, a reprezentantilor institutiilor stiintifice si de invatamant superior, reprezentantilor in proprietate industriala, inventatorilor, oamenilor de afaceri.

Mesaje de felicitare au adresat celor prezenti dnii Dorian Chirosca, vicedirector general AGEPI, Ion Tighineanu, vicepresedinte al ASM, Nicanor Solcan, presedintele UIR, Viorel Prisacaru, prorector la USMF „N. Testemitanu”, Tudor Olaru, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova. In alocutiunea sa, dl Ion Daniliuc, vicedirector general AGEPI a facut, de asemenea, o trecere in revista a rezultatelor inregistrate de Agentie pe parcursul anului trecut, relevand ca numarul de cereri de protectie a obiectelor de proprietate industriala depuse in 2004 s-a majorat cu 64 la suta comparativ cu cifra medie a cererilor inregistrate in ultimii cinci ani, iar cea a titlurilor de protectie eliberate - cu 139 la suta.
In cadrul manifestarii celor mai activi inventatori si reprezentanti in proprietatea industriala ai anului 2004 le-au fost inmanate diplome si premii ale AGEPI. Printre ei ii mentionam pe Nicolae Glazunov, reprezentant in proprietate industriala, care a contribuit la depunerea celor mai multe cereri de protectie a OPI, pe inventatorii Pavel Chintea, Valentin Gudumac si Petru Moroz.

AGEPI a anuntat totalurile si a desemnat castigatorii concursului republican „Inventia anului” (nominalizarile: „Inventia anului - 2004”, „Modelul de utilitate al anului 2004”, „Inventia anului 2004, creata de cel mai tanar inventator”). Concursul a fost lansat de catre AGEPI la 26 aprilie anul trecut.
La prima editie au fost prezentate 39 de inventii /modele de utilitate protejate pe teritoriul Republicii Moldova.
Premiul „INVENTIA ANULUI 2004” in valoare de 5000 lei a fost acordat Intreprinderii de Stat – Institutul de Cercetari pentru Mecanizarea si Electrificarea Agriculturii „MECAGRO” care a acumulat 65 de puncte pentru inventia: Masina de stropit cu ventilator; brevet de inventie nr. 2573; autori – I. Habasescu, V. Schibitchi, A. Olexiuc, G. Lungu.

Invingator la nominalizarea „INVENTIA ANULUI 2004 CREATA DE UN TANAR INVENTATOR” este Rodion Ciuperca de la UTM care a acumulat 28 de puncte si a obtinut premiul de 3000 lei pentru inventia: Instalatie energetica eoliana (variante); brevet de inventie nr. 2431.
Premiul „MODELUL DE UTILITATE AL ANULUI 2004” in valoare de 3000 lei a revenit USMF "N. Testemitanu" pentru modelul de utilitate: Dispozitiv pentru osteosinteza functional stabila a fracturilor maleolare; certificat de inregistrare a modelului de utilitate nr. 95; autori: F. Gornea, A. Homa (26 puncte).
Inmanarea distinctiilor obtinute de catre inventatorii din Republica Moldova la cel de-al 33-lea Salon International de Inventii, Tehnici si Produse Noi de la Geneva, Elvetia (6-10 aprilie 2005) a constituit un alt moment semnificativ si emotionant al sarbatorii. Inventiile expuse la acest salon de reprezentantii tarii noastre au fost distinse cu 2 medalii de aur, 9 de argint si una de bronz.

Conducerea AGEPI a facut publice conditiile de desfasurare a celei de-a 5-a editii a Concursului republican al jurnalistilor care reflecta tematica proprietatii industriale, rolul produsului intelectual in relansarea social-economica a tarii, importanta drepturilor de proprietate industriala, promovarea inventivitatii si a spiritului creator, implementarea inovatiilor. Totalurile acestui concurs vor fi anuntate, traditional, in cadrul Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT-2005”.
Genericul din acest an al Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale – „Gandeste. Inventeaza. Creeaza” – este adresat in special generatiei tinere. „Indiferent de tara unde s-au nascut si de statutul lor social, tinerii au unele trasaturi remarcabile: sunt curiosi si receptivi la tot ce este nou si neexplorat, mereu gata de a face experimente cu obiectele utilizate frecvent, promovand noi idei, tehnologii, fiind in cautarea unor solutii neconventionale”, se subliniaza in mesajul adresat cu ocazia sarbatorii de catre domnul Kamil IDRIS, Directorul General al Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI). Iata de ce sperantele de prosperare a tarii noastre sunt legate de activitatea inventiva a tinerii generatii, si AGEPI intreprinde pasi hotarati in afirmarea tinerilor pe terenul creatiei si a imbogatirii patrimoniului de inventii al Republicii Moldova. Cu siguranta, Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale a constituit si in acest an un bun prilej pentru promovarea realizarilor din sfera cercetare /dezvoltare, pentru stimularea activitatii inovative, pentru colaborarea internationala tot mai intensa in domeniul proprietatii intelectuale. In toate cele 180 de tari-membre ale OMPI au fost organizate diverse actiuni menite sa puna in valoare potentialul si rolul deosebit al proprietatii intelectuale in dezvoltarea societatii, si acest fapt are rasunet tot mai larg in constiinta fiecarui cetatean.