2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

"INFOINVENT-2013" – O expozitie inedita!

19.11.2013

Comunicat de presa

Astazi a fost inaugurata cea de-a XIII-a editie a Expozitiei Internationale Specializate "INFOINVENT-2013". Evenimentul este organizat de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Academia de Stiinte a Moldovei, Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic (AITT) si este gazduit de catre Centrul International "MOLDEXPO". Expozitia se va desfasura pana la 22 noiembrie curent.

In cadrul festivitatii de inaugurare, Lilia Bolocan, directorul general al AGEPI, a salutat participantii la eveniment, scopul caruia este de demonstra capacitatea creativa si inovativa a cetatenilor R. Moldova. ”Cele 540 de lucrari elaborate de noi sunt o demonstratie in acest sens”, a mentionat ea, subliniind suportul autoritatilor nationale si a organismelor internationale pentru domeniul inovatiei din R. Moldova.

”Este o expozitie inedita, in acest an fiind extins cu mult spectrul de lucrari. Aceasta include inventii, creatii ale tinerilor, proiecte inovationale si transfer tehnologic, soiuri de plante, design industrial, produse si servicii inovationale, dar si industrii culturale si creative. Toate acestea reprezinta idei valoroase, menite sa capete forma unor produse inovative”, a subliniat Lilia Bolocan.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazar, ministru al Economiei, a evidentiat caracterul inovativ al expozitiei si abordarea complexa a AGEPI, care vine sa reprezinte intregul parcurs al inovatiei - de la idee pana la produs.

Valeriu Lazar a mentionat ca actuala editie ”INFOINVENT” demonstreaza ca R. Moldova are oameni inteligenti si inovativi, capabili de oferi solutii la problemele curente.

Prezenta la eveniment, Liliana Palihovici, vicepresedintele Parlamentului, a apreciat eforturile AGEPI in organizarea evenimentului, exprimandu-si doleanta ca expozitia in cauza, in vederea stimularii inovatiei, sa fie una bianuala. Palihovici i-a incurajat pe tinerii inovatori sa creeze noi proiecte, dand asigurari din partea autoritatilor in ceea ce priveste sustinerea lor.

La randul sau, presedintele Salonului International de Inventii de la Geneva, Jean-Luc Vincent, a felicitat AGEPI pentru buna organizare a evenimentului si buna oportunitate pentru inventatori de a-si promova produsele.

Inaltul oaspete si-a exprimat satisfactia ca R. Moldova se numara printre cele 45 de state, care participa la Expozitiile de specialitate de la Geneva. ”Multe produse urmeaza inca a fi inventate, de aceea este foarte importanta organizarea unor astfel de actiuni”, a mai spus Jean-Luc Vincent.

La festivitate a mai participat presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, Gheorghe Duca, directorul general al Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Roman Chirca, directorul general al CIE "Moldexpo" S.A., Arcadie Andronic, cercetatori si inventatori, reprezentanti ai intreprinderilor inovative si tineri creatori din Republica Moldova, Romania, Italia, Slovenia, Estonia, Republica Belarus, China.

In cadrul expozitiei, pe 21 noiembrie, va avea loc ceremonia de premiere a laureatilor EIS "INFOINVENT" si Bursa inventiilor si tehnologiilor noi din diverse domenii. Expozitia va culmina cu masa rotunda "Rolul industriilor creative pentru dezvoltarea economica a tarii", organizata de AGEPI in colaborare cu Ministerul Economiei si Ministerul Culturii al Republicii Moldova, care va avea loc vineri, 22 noiembrie curent.

De la prima editie a EIS "INFOINVENT"(1997) si pana in prezent, au fost prezentate peste 3500 de inventii, fiind initiate zeci de parteneriate in domeniul proprietatii intelectuale.