2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

A fost publicat Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală

09.06.2020

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) anunță lansarea Raportului național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în Republica Moldova pentru anul 2019, evenimentul încadrându-se în acțiunile întreprinse la nivel național și internațional în contextul Zilei mondiale de combatere a contrafacerii marcată anual în luna iunie.

Raportul este elaborat de Observatorul respectării drepturilor de proprietate intelectuală al AGEPI cu suportul informațional al autorităților publice din Republica Moldova responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, și anume: Serviciul Vamal, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Procuratura și Consiliul Concurenței.

Raportul conține date statistice și analitice relevante privind activitatea organelor de drept în lupta împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală, dar și informații privind evoluțiile legislative și instituționale în domeniul vizat. De asemenea, publicația reflectă cele mai importante acțiuni întreprinse de către autoritățile publice din Republica Moldova pe parcursul anului 2019, în vederea sporirii gradului de conștientizare publică cu privire la riscurile pe care le comportă fenomenele de contrafacere și piraterie.

Asigurarea protecției și respectării drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă un parametru esențial al progresului în domeniul cercetării, inovării şi ocupării forţei de muncă. Acest Raport național, este elaborat pentru a asigura continuitatea colectării și sistematizării datelor despre respectarea DPI, dar și pentru a încuraja comunitatea să devină partenerii noștri în combaterea pirateriei și contrafacerii.

Raportul este elaborat anual  începând cu anul 2012. Publicarea raportului se încadrează în eforturile autorităților publice de a dezvolta un sistem echilibrat de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală, în conformitate cu Strategia națională în domeniul proprietății intelectuale până în anul 2020.

Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală poate fi consultat la următoarea adresă: http://observatorpi.md/raport_national_2019.pdf

Amintim că, Ziua mondială de combatere a contrafacerii este marcată anual în luna iunie încă din 1998, la inițiativa Rețelei globale de combatere a contrafacerii (GACG), cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la prejudiciile economice pe care contrafacerea și pirateria le aduce societăților comerciale, aceste practici ilegale cauzează pierderea a sute de mii de locuri de muncă calificate în întreaga lume și pot adesea pune în pericol sănătatea consumatorilor sau pot provoca daune serioase mediului.