2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Femeile, inovația și proprietatea intelectuală - subiect dezbătut într-un webinar organizat de AGEPI și ODA

12.04.2023

Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale în Republica Moldova au debutat astăzi, 12 aprilie, cu un eveniment online axat pe femei și proprietatea intelectuală, la care au participat peste 90 de persoane. Webinarul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Evenimentul, intitulat „Femeile și proprietatea intelectuală: Accelerarea inovației și a creativității”, s-a concentrat pe rolul important al femeilor în dezvoltarea și promovarea inovațiilor și a creativității în diferite domenii, inclusiv tehnologie, artă, design, industria modei și multe altele.

Scopul webinarului a fost să încurajeze femeile să își protejeze creațiile prin înregistrarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum mărci comerciale, design, brevete sau drepturi de autor.

În deschiderea evenimentului Eugeniu Rusu, Director general al AGEPI, a menționat că: “Acest webinar vine să sublinieze contribuția semnificativă pe care femeile o aduc în domeniul proprietății intelectuale și să evidențieze necesitatea promovării egalității de gen în acest domeniu vital pentru dezvoltarea societății noastre. Sunt convins că evenimentul de astăzi va fi o oportunitate excelentă pentru toți participanții să-și împărtășească idei, să învețe și să creeze legături utile. Împreună, putem accelera inovația și creativitatea în Republica Moldova și contribui la o lume mai prosperă și mai echitabilă.”

La rândul său, Rodica Crudu, vicedirector al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a accentuat susținerea din partea statului pentru femeile antreprenoare și inovatoare. “ODA promovează și dezvoltă cultura antreprenorială în rândul oamenilor de afaceri printr-un Program de Educație Antreprenorială, prin intermediul căruia susținem inclusiv necesitatea integrării proprietății intelectuale în strategiile și modelele de business a companiilor. În același timp, instituția susține abilitarea economică a femeilor prin dezvoltarea unui nou Program de susținere a Antreprenoriatului Feminin care își propune să ofere femeilor obținerea abilităților manageriale pentru dezvoltarea afacerilor, acces la finanțare, dezvoltare personală și schimb de experiență și bune practici ale unor mentori profesioniști”, a subliniat Rodica Crudu.

Conform programului, evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a asculta prezentările unor specialiști în domeniul proprietății intelectuale, care au împărtășit experiențele și cunoștințele lor referitoare la procesul de înregistrare a drepturilor de proprietate intelectuală și avantajele acestuia. Astfel, participanții au avut posibilitatea de a înțelege mai bine procesul de protejare a creațiilor lor și de a învăța cum să beneficieze de drepturile lor de proprietate intelectuală într-un mod eficient. În plus, în cadrul webinarului a fost prezentat Programul de susținere al inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice, precum și conceptul Programului de susținere a Antreprenoriatului Feminin, cu scopul de a sprijini femeile în dezvoltarea afacerilor lor și în promovarea inovațiilor și creativității în diverse domenii. Astfel, evenimentul a oferit oportunități valoroase pentru toți participanții interesați să își îmbunătățească cunoștințele și să își dezvolte afacerile în mod sustenabil.

Evenimentul organizat de AGEPI și ODA a făcut parte din seria de manifestări dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, care este marcată în fiecare an pe data de 26 aprilie. Genericul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale din 2023 este „Femeile și proprietatea intelectuală: Accelerarea inovației și a creativității".