2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Femeile și proprietatea intelectuală: Accelerarea inovației și a creativității, genericul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale 2023

12.01.2023

Pe 26 aprilie, statele-membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) sărbătoresc Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, pentru a omagia contribuţia pe care proprietatea intelectuală (PI) o aduce inovaţiei şi creativităţii.

În acest an, sărbătorim atitudinea femeilor inventatoare, creatoare și antreprenoare din întreaga lume și munca lor inovatoare.

Femeile și proprietatea intelectuală: Accelerarea inovației și a creativității este genericul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale din 2023.

Femeile din toate regiunile modelează lumea prin imaginația, ingeniozitatea și munca lor grea, dar adesea se confruntă cu provocări semnificative în accesul la cunoștințele, abilitățile, resursele și sprijinul de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Femeile sunt pretutindeni: conduc descoperiri științifice, stabilesc noi tendințe creative, construiesc afaceri și transformă lumea noastră.

Femeile aduc noi perspective și viziuni, dar, totuși, puține femei utilizează sistemul de proprietate intelectuală. Acest fapt înseamnă că prea puține femei beneficiază de avantajele domeniului de PI. Prin urmare, trebuie să încurajăm mai multe femei să folosească sistemul de PI pentru a proteja și a adăuga valoare muncii lor. Astfel, în acest mod, vom putea:

  • produce tehnologii mai multe și mai bune de pe urma cărora vor beneficia toţi,
  • dezvolta afaceri profitabile conduse de femei,
  • sprijini redresarea economică etc.

Atunci când inovația, creativitatea și afacerile sunt incluzive și îmbrățișează idei și perspective noi, toți avem de câștigat. Diversitatea este puterea noastră. Toată lumea, oriunde, poate folosi drepturile de proprietate intelectuală pentru a-și proteja tehnologia, mărcile și creativitatea.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2023 este o oportunitate de a sărbători toate femeile talentate din întreaga lume. În programul manifestărilor propuse de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale cu această ocazie se înscriu și manifestările care vor avea loc la nivel național.

Pentru a pune în valoare potențialul femeilor din țara noastră, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) va organiza o serie de activități dedicate acestui eveniment de talie mondială. Cu mai multe detalii vom reveni ulterior.

Să lucrăm pentru paritatea de gen în domeniul PI și să susținem ingeniozitatea și creativitatea femeilor și fetelor de pretutindeni. Împreună, putem construi un „mâine” mai bun.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a OMPI (1970).