2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitia lucrarilor de creatie ale studentilor UTM sub genericul „Creatia deschide universul”

12.05.2014

Pe 8 mai 2014, la Universitatea Tehnica din Moldova (UTM), in Pavilionul Expozitional din campusul „Rascani”, a avut loc Expozitia lucrarilor ingineresti ale studentilor UTM sub genericul „Creatia deschide universul”, dedicata Zilei Europei.

Evenimentul a reunit cadre didactice, elevi din clasele liceale absolvente, studenti, precum si reprezentantii agentilor economici, care au avut ocazia de a se familiariza cu lucrarile de creatie ale studentilor UTM in urmatoarele domenii: energetica, electronica si telecomunicatii, constructii de masini, constructii civile, mecanica, transporturi, design industrial si vestimentar etc.

La inaugurarea evenimentului au participat Iurie Leanca, prim-ministrul RM, rectorul UTM, academicianul Ion Bostan, academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepresedintele ASM, Maia Sandu, ministrul Educatiei, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Svetlana Munteanu, vicedirectorul general AGEPI, profesori si studenti ai UTM.

Premierul Iurie Leanca a felicitat cadrele didactice ale UTM pentru meritele si realizarile universitatii, dar si pentru ingeniozitatea de care au dat dovada studentii acestei institutii de invatamant la fabricarea primului satelit al Republicii Moldova. „Ma bucur sa constat ca expozitia, care se desfasoara astazi la UTM, este dedicata sarbatoririi Zilei Europei. UTM este un furnizor de specialisti de inalta calificare, compatibili pe piata internationala a muncii. Acest lucru il confirma lucrarile expuse aici”, a mentionat prim-ministrul.

In adresarea sa catre participanti, Svetlana Munteanu, vicedirectorul general AGEPI, a felicitat studentii pentru succesele obtinute pe parcursul anilor de studii la UTM si a multumit organizatorilor pentru ideea realizarii unui astfel de eveniment, care are drept scop promovarea inovatiei.

„Este foarte semnificativ faptul ca aceasta expozitie s-a deschis anume azi, de Ziua Europei. Probabil este cel mai frumos omagiu adus acestei zile de catre tineretul studios. UTM se numara printre primele institutii de invatamant din Republica Moldova care are frumoase realizari in domeniul proprietatii intelectuale. Astfel, AGEPI este oricand gata sa ofere protectie creatiilor dumneavoastra intelectuale”, a specificat vicedirectorul General AGEPI.

In vederea sustinerii si stimularii activitatii de creatie tehnica a studentilor, lucrarile prezentate la expozitie au fost apreciate cu diverse diplome si premii. In componenta Comisiei de jurizare a lucrarilor de creatie ale studentilor UTM au intrat reprezentanti ai cadrelor didactice ale UTM, experti ai Agentiei de Stat pentru Proprietate Intelectuala a Republicii Moldova si membri ai organizatiei studentesti de creativitate BEST/UTM.

In cadrul expozitiei a avut loc conferinta studenteasca „Procesul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana” si concursul de gandire creativa a studentilor la elaborarea masinilor „Rube Goldberg” – UTM 2014.

Totodata, in cadrul expozitiei, au fost inmanate Diplome ale UTM elevilor-invingatori ai Olimpiadei Tehnice Nationale la matematica, fizica, chimie, informatica si desen artistic.

Traditional, AGEPI a premiat cele mai creative si inovative lucrari ale studentilor UTM. Astfel, diploma si Cupa AGEPI pentru cea mai originala creatie tehnica a studentilor UTM, insotita de un premiu banesc, au fost inmanate de catre Petru Grosu, directorul-adjunct al Departamentului inventii si soiuri de plante AGEPI echipei de autori:V. Esanu, A. Motroii, Iu. Nuca, Catedra Electromecanica si Metrologie, pentru lucrarea „Sisteme eficiente de tractiune troleibuze”, elaborata sub conducerea dr. conf. Ilie Nuca. De asemenea, cu diplome de participare si premii banesti s-au ales urmatoarele echipe de autori: D. Vengher, Gh. Codreanu, I. Corcodel, Colegiul Tehnic al UTM, pentru lucrarea „ Masina-unealta de frezat cu comanda numerica in patru coordonate, O. Dobrovolskii, Al. Cocin, Al. Coicev pentru lucrarea „Tramvai tras de cai”.

Cele mai bune lucrari prezentate in cadrul Expozitiei lucrarilor ingineresti ale studentilor UTM vor fi expuse in cadrul Expozitiei Internationale Specializate „Infoinvent”,editia a XIV-a, la compartimentul „Creatia tinerilor”, care va avea loc in luna noiembrie 2015.