2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitia lucrarilor de creatie ale studentilor UTM sub genericul „Creatia deschide universul”

20.05.2013

Pe 17 si 18 mai 2013, la Universitatea Tehnica din Moldova, in Pavilionul Expozitional din campusul „Rascani”, a avut loc Expozitia lucrarilor ingineresti ale studentilor UTM sub genericul „Creatia deschide universul”.

Evenimentul a reunit reprezentantii agentilor economici, cadre didactice, elevi din clasele liceale absolvente si studenti, care au avut ocazia de a se familiariza cu lucrarile de creatie ale studentilor UTM in urmatoarele domenii: energetica, electronica si telecomunicatii, constructii de masini, constructii civile, mecanica, transporturi, design industrial si vestimentar etc.

La inaugurarea evenimentului au participat rectorul UTM, academicianul Ion Bostan, prim-vicepresedintele ASM, academicianul Ion Tighineanu, vicedirectorul general AGEPI Ion Tiganas, reprezentanti ai Ministerului Educatiei, companiei Moldcell, Zonei economice libere din mun. Balti, profesori si studenti ai UTM.

In adresarea sa catre participanti, Ion Tiganas, vicedirectorul general AGEPI, a mentionat ca admira intentia conducerii UTM de a organiza o platforma de interactiune a tinerei generatii, care le ofera posibilitatea de a se manifesta. In acest context, vicedirectorul general AGEPI a lansat apelul catre tineret de a nu se opri la etapa ideilor, ci de a le implementa, protejandu-le de un eventual furt intelectual prin inregistrarea acestora la AGEPI.

In vederea sustinerii si stimularii activitatii de creatie tehnica a studentilor, lucrarile prezentate la expozitie au fost apreciate cu diverse diplome si premii. In componenta Comisiei de jurizare a lucrarilor de creatie ale studentilor UTM au intrat reprezentanti ai cadrelor didactice ale UTM, experti ai Agentiei de Stat pentru Proprietate Intelectuala a Republicii Moldova, organizatiei studentesti de creativitate BEST/UTM.

In cadrul expozitiei, au fost inmanate Diplome ale UTM elevilor-invingatori ai Olimpiadei Tehnice Nationale la matematica, fizica, chimie, informatica, desen artistic, ai Concursului „Tanarul creator” in domeniile ”Creativitate tehnica” si “Creativitatea artistica” si concursului masinilor de transformare a energiei „Rube Goldberg-2013”.

Diploma si Cupa AGEPI pentru cea mai originala creatie tehnica a studentilor UTM, insotita de un premiu banesc, au fost inmanate echipei de autori Danelciuc Vadim si Topa Serghei, studenti la Facultatea inginerie mecanica si transporturi, pentru ciclul de creatii tehnice „Velomobile”, elaborat sub conducerea profesorului Ilie Manoli, de catre Petru Grosu, directorul-adjunct al Departamentului inventii si soiuri de plante AGEPI, membru al Comisiei de jurizare.

In conformitate cu intelegerile stabilite de conducerea AGEPI si UTM, cele mai bune lucrari prezentate in cadrul Expozitiei lucrarilor ingineresti ale studentilor UTM vor fi expuse in cadrul Expozitiei Internationale Specializate „Infoinvent”,editia a XIII-a, la compartimentul „Creatia tinerilor”, care va avea loc in perioada 19-22 noiembrie 2013.