2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

EIS "INFOINVENT-2011" a scos in evidenta cele mai interesante si absolut necesare inventii

30.11.2011

Cea de-a 12-a editie a Expozitiei Internationale Specializate “Infoinvent-2011” si-a incheiat lucrarile pe 25 noiembrie curent. Organizatorii acesteia – AGEPI, ASM si CIE “Moldexpo” SA – au reusit sa ofere cadrul necesar pentru promovarea rezultatelor muncii cercetatori si inventatorilor in atmosfera unui eveniment ce s-a bucurat de atentia reprezentantilor mass-media, a publicului si a oamenilor de afaceri interesati sa-si dezvolte businessul pe o baza inovationala moderna, sa puna in aplicare cele mai interesante si mai practice lucrari propuse spre comercializare de catre titularii de drepturi, sa aplice cat mai repede noile solutii tehnice in productie si sa le lanseze pe piata. Anume acesta a fost si scopul pe care si l-au propus organizatorii evenimentului - promovarea obiectelor de proprietate industriala, a produselor si tehnologiilor noi, stimularea activitatii inovationale, schimbul de informatii tehnico-stiintifice si normativ-legislative, atragerea investitiilor, crearea conditiilor pentru incheierea si realizarea contractelor de transmitere a drepturilor de proprietate intelectuala.

La Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT” au participat peste 70 de institutii si intreprinderi, inventatori din Republica Moldova, Romania, Ucraina si Federatia Rusa cu circa 400 de noi elaborari tehnico-stiintifice. Au fost prezenti, de asemenea, cu standuri informationale in domeniu reprezentantii Oficiului European de Brevete (OEB), Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM), Forumului Inventatorilor Romani de la Iasi, Institutului National de Cercetare-dezvoltare pentru Stiinte Biologice din Bucuresti, Universitatii din Oradea, Universitatii Nationale „V. N. Karazin” din or. Harkov, Academiei Militare de Comunicatii din or. Sankt-Petersburg, Universitatii de Stat din Moscova „M. V. Lomonosov” s.a.

In mod traditional si-au prezentat elaborarile stiintifice institutele de cercetari ale ASM, universitatile, parcurile tehnologice, intreprinderile din sfera stiintei si inovarii.

Pe perioada expozitiei, AGEPI a organizat cu sprijinul OEB si al OMPI Seminarul national cu genericul “Ziua informatiei de brevet”, iar Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic din cadrul ASM a organizat „Bursa inventiilor si tehnologiilor” si Standul tinerilor elevi inventatori, toate acestea fiind preconizate sa vina in ajutorul inventatorilor cu experienta, dar si al celor aflati la inceput de cale, ca acestia sa poata beneficia pe deplin de resursele informationale oferite de institutiile nominalizate.

Evaluarea lucrarilor a fost facuta de o comisie de experti profesionisti si un Juriu international competent (presedinte – membrul corespondent al ASM, I. Tighineanu, Vicepresedinte al ASM), care a nominalizat castigatorii creatiilor prezentate in competitie din 8 domenii diverse. Astfel, cele peste 400 de inventii au fost apreciate cu cca 150 de medalii de aur, argint si bronz.

Mai multe Diplome si premii au fost acordate participantilor de catre Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic a ASM (15 premii - pentru elevii inovatori), Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova (1 premiu – pentru Institutul de Fizica Aplicata al ASM), Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul”, Universitatea Tehnica a Moldovei, Forul Inventatorilor Romani, Salonul de inventii si tehnologii „Novoe Vremea” din Sevastopol etc.

Una din cele mai valoroase distinctii ale EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Cel mai dotat inventator al anului”, instituit prin HG nr. 291 din 28 martie 2000. La actuala editie Juriul international l-a desemnat in calitate de laureat al acestui premiu pe Ion Habasescu, membru corespondent al ASM, director al Institutului de Tehnica Agricola „MECAGRO” – pentruciclul de inventii masini de stropit si utilaje pentru sectorul zootehnic.

Premiul Mare al AGEPI „Cel mai activ inventator” a fost acordat profesorului Victor Covaliov, seful Laboratorului procese electrochimice si tehnologii ecologic pure al Centrului de Cercetari Stiintifice „Chimia Aplicata si Ecologica” al USM, care detine peste 300 de brevete de inventie.

Ludmila Batir, doctoranda la Universitatea de Stat din Moldova, a fost distinsa cu premiul „Cea mai buna inventie prezentata de o femeie inventator” – pentru procedee de obtinere a preparatelor antimicrobiene din biomasa de alge. Elevul Nadir Ceban, in varsta de 14 ani, de la Centrul de Creatie „Politehnica”, a devenit laureat al premiului „Cea mai buna inventie prezentata de un tanar inventator” - pentru analizator al liniei telefonice. Cupa AGEPI pentru „Cea mai reprezentativa participare la expozitie” a revenit Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, iar Consiliul National pentru Acreditare si Atestare a obtinut Cupa pentru „Cel mai reusit design al standului”.

Membrul corespondent Ion Tighineanu, Vicepresedintele ASM, a devenit Laureat al Medaliei de Aur OMPI „Inventator Remarcabil”. Inalta distinctie i-a fost acordata pentru ciclul de elaborari in domeniul nanotehnologiilor.

In cadrul editiei actuale a concursului pentru decernarea Trofeului OMPI „Intreprindere Inovatoare”castigator a devenit Institutul Stiintifico-practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare - pentru ciclul de lucrari in domeniul selectiei soiurilor de vita-de-vie, culturi pomicole si arbusti fructiferi. Trofeul va fi inmanat in luna aprilie 2012, in cadrul sedintei festive consacrate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale.

Cupa AGEPI a fost acordata Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic a ASM pentru sprijinul acordat rezidentilor Parcului stiintifico-tehnologic „Academica” in realizarea proiectelor inovationale si de transfer tehnologic.

Pentru asistenta acordata in dezvoltarea si promovarea sistemului de protectie a inventiilor in Republica Moldova, Oficiul European de Brevete (OEB) a fost mentionat cu Medalia speciala AGEPI. De asemenea, cu Medalia speciala AGEPI a fost mentionat si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM) pentru activitatea de promovare a protectiei proprietatii industriale si colaborarea bilaterala fructuoasa.

In baza datelor statistice privind activitatea de brevetare/inregistrare a obiectelor de proprietate intelectuala pentru anii 2010–2011, AGEPI a acordat, de asemenea, „Trofeul pentru inovare si creativitate”, care a fost decernat Universitatii de Stat din Moldova si Intreprinderii de produse de cofetarie „BUCURIA” S.A.

Tot in cadrul festivitatii de bilant a EIS „Infoinvent-2011” au fost inmanate distinctiile obtinute de inventatorii moldoveni in cadrul Salonului International de Inventica, Cercetare si Tehnologii noi “Brussels Innova-2011”.

In cadrul aceleiasi festivitati s-au facut totalurile Concursului jurnalistilor cu genericul „Sa faurim viitorul tarii cu proprietatea intelectuala”. Laureati ai Concursului au devenit:

- dna Irina COVALENCO (saptamanalul „ЭКОНОМИЧЕСКОЕ ОБОЗРЕНИЕ”) - premiul I (2000 de lei) si diploma de excelenta;
- echipa de creatie a postului de televiziune „Jurnal TV - premiul II (1500 de lei) si diploma de excelenta;
- dl Nicolae ROIBU (Cotidianul „Timpul) - premiul III (1000 de lei) si diploma de excelenta.

Alte 3 premii speciale a cate 500 de lei si Diplome de mentiune au fost acordate:

- dnei Irina SPOIALA, IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, „Actualitati”;
- dnei Tatiana FISER, IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, „Evrica”;
- dnei Olga COLARI, Agentia de Noutati de Afaceri „INFOMarket”.

Si actuala editie a EIS „INFOINVENT” si-a reconfirmat statutul de manifestare stiintifico-tehnica de o importanta majora, la care, pe parcursul a celor 12 editii au participat peste 1000 de expozanti prezentand circa 4000 de inventii si cicluri de inventii din toate domeniile prioritare ale stiintei si economiei nationale. Personalitatile care au luat cuvantul atat la ceremonia de deschidere a expozitiei, cat si la festivitatea de bilant, au reiterat ideea exprimata unanim pe parcursul evenimentului ca Republica Moldova dispune de un potential de cercetare-inovare important, care poate aduce o enorma contributie la dezvoltarea economica a tarii, in conditiile in care va fi implementat si valorificat cu maxima eficienta.

Serviciul de presa AGEPI
tel.: 400588, 400657